”Vår kompetens är inte värd ett skit”
På Gotland har nedskärningar gjorts i sjukvården utan att personal har sagts upp. Men ett trettiotal personer har köpts ut och många har omplacerats.
Situationen för de anställda är svår.
– Få får ha kvar sina vanliga tjänster. Det blir tufft och turbulent till en början, säger Marika Olofsson, vice ordförande i Kommunal sektion 2 på Gotland.
KA träffar Marika Olofsson i entrén på vårdcentralen, i området Korpen i Visby. Hon berättar att ett erbjudande gått ut till alla fast anställda, om att få sluta med 6, 12 eller 18 månaders lön, beroende på hur länge de arbetat. Ett trettiotal har accepterat erbjudandet. En av dem är Elisabet Jakobsson, mentalskötare som slutar med 18 månaders avgångsvederlag. Hon arbetar på psykiatriska kliniken som ligger strax intill vårdcentralen.
– Jag har arbetat i 38 år, 20 år på avdelningen. Jag älskar mitt jobb, men jag vill inte vara med i en sån här omorganisation. Så jag väljer att sluta. Jag får ägna mig åt annat, säger hon.
Gotland är bara ett ställe där nedskärningarna slår hårt mot kommunalarna.
– Det blir tufft och turbulent, säger Marika Olofsson, vice ordförande i Kommunal sektion 2 på Gotland.
I övrigt ska det sparas in på vikarier. Kapaciteten inom sjuk-vården har minskat med 22 vård-platser.
– I psykiatrin är det nu färre mentalskötare. I och med att de drar ned på personalen måste alla inom sluten vård arbeta varannan helg, säger Marika Olofsson.
Många anställda har omplacerats. Tre nattransportörstjänster har införts på Visby lasarett, eftersom den ordinarie personalen inte kommer att ha tid att flytta patienter inom huset.
– Nu finns det inte tid att gå ifrån i fem minuter. Transportörstjänsterna har de hittat på hux flux, säger Marika Olofsson.
Sammantaget blir det en ordentlig omställning för personalen. Det blir nya arbetsgrupper och nya arbetsuppgifter.
– Arbetsgivarna har nyttjat sin rätt att leda och fördela arbetet. Tyvärr står skötarna längst ner på skalan, säger Marika Olofsson.
Gotlands kommun
Gotlands kommun bildades 1971 genom en sammanslagning av flera kommuner på Gotland. Kommunen tog över landstingets uppgifter för bland annat sjukvård.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har cirka 1 500 medarbetare.Källa: Gotlands kommun.