SVAR: Om plommonträdet växte normalt säsongen innan måste du fundera över vad som kan ha gått fel under höst, vinter eller vår. Har det varit extremt blött, kallt eller torrt? Har gnag-are varit i farten? Jag tror inte att det handlar om ett svampangrepp, men det kan förstås inte uteslutas och kräver då närmare analys.
Om rötterna stått i vatten under vintern har rotsystemet dött av syrebrist. Eller om ditt träd inte fick möjlighet att fylla på vattenförrådet inför vintern, kan tjälen i marken i kombination med en ökad transpiration (avdunstning) under vårvintern orsaka uttorkning. I extrema fall dör trädet.
Du såg inga gnagarangrepp, men kontrollera ändå att inte barken blivit uppäten. Precis under barken går ledningsbanorna som transporterar vatten och näring upp till stammen och gren­arna och sedan tillbaka ner med färdig ”mat” till roten. Bryts dessa ledningar fungerar inte ”mat-transporterna” och trädet svälter ihjäl.
Sorkangrepp behöver inte alltid synas från markytan, så det kan vara värt besväret att gräva upp och titta efter hur rötterna ser ut. Att ditt träd ändå blommade och gav frukt tyder på att det finns ett problem med rötterna.