Illustration av Magnus BardSjälv personifierar hon drömbilden av hur vi alla vill bli gamla: 75 år, i full sving, med tänkbar karriär som EU-politiker (fp) framför sig och med stor familj runt sig. Men hon är klarsynt nog att inse åldrandets obönhörliga process; så småningom är vi trötta, skröpliga och beroende av hjälp. Alla vill vi den dagen bli bemötta med respekt och få en trygg och värdig omsorg.

Dagens äldreomsorg med eget boende och hemtjänst är formad av den felaktiga föreställningen om den friska gamlingen som dör knall och fall. I stället har vi  många otrygga äldre och en hemtjänst som ofta verkar syfta till att schemaläggningen ska fungera för administratörerna. En rapport från kommunernas egen organisation, SKL, visar att de äldre i 40 procent av kommunerna möter ny personal från hemtjänsten mest varje dag! I exempelvis Säffle och Ovanåker är det 20 hemtjänstpersonal som hjälper den äldre i genom-snitt under 14 dagar. Det är inte ett proffsigt och respektfullt sätt att organisera äldrevården på.

Westerholm tror på trygghetsboenden, moderna ålderdomshem med gemensamhetslokaler och tillgång till personal. säger hon i Dagens Samhälle 36/2008.
Myten om den gamla som förblir mentalt ung är risk-abel för äldreomsorgen. Ett feltänk som är huvudargument när regeringen nu lagstiftar om kundval. Bland en bukett av företag ska behövande äldre själva hitta det bästa.
Samtidigt ska den politiska styrningen vara närmast noll och kommunen tillåts inte alltid vara med och lägga anbud. Det blir privat monopol!
Fackliga rättigheter, insyn, meddelarfrihet och öppenhet saknas eller är mycket sämre hos privata utförare än offentliga. Det visar en ny, uppseendeväckande kritisk rapport från regeringens tillsynsmyndighet Riksrevisionen. Även Kommunals egen granskning i Nacka och Täby visar stora missförhållanden bland de privata.
Det är bra att den samlade oppositionen s, mp, v i riksdagen säger nej till fri etablering och ren marknadsstyrning, som möjligen kan skapa fler företag, men knappast bättre vård för de äldre.