Har jag rätt att sluta jobbet genast?
Jag jobbar på en skola med horribel arbetsmiljö, där jag dagligen får utstå kränkningar och hot. Jag har en månads uppsägningstid, men skulle vilja sluta omedelbart. Jag undrar alltså om det går att häva kontraktet, enligt vad jag läst tidig-are: "Enligt en bestämmelse i lagen om anställningsskydd (4 § 3 st. LAS) får en anställd med omedelbar verkan frånträda sin anställning om arbetsgivaren i väsentlig mån har åsidosatt sina åligganden mot den anställde."
I mitt kontrakt står att min chef är skyldig att se till att jag har en god arbetsmiljö. Är en arbetsmiljö med kränkningar och hot tillräckligt för att häva kontraktet?
Jonas
SVAR: Det framgår inte om det är arbetsgivaren, skoleleverna eller någon annan som utsätter dig för trakasserier och hot. Skulle arbetsgivaren utsätta dig för hot om våld kan du enligt las ha rätt att frånträda din anställning med omedelbar verkan, om du kan bevisa din sak. Frånträder du anställningen utan att ha haft skäl för detta, kan du bli skyldig att betala skadestånd till arbetsgiv-aren för att du inte iakttagit en månads uppsägningstid. Du bör alltså inte fatta beslut utan att först ha rådgjort med din fackliga organisation.
Om det inte är arbetsgivaren som utsätter sig för trakasserier och hot är problemet att arbetsgivaren inte ingriper mot den undermåliga arbetsmiljön. Detta ger dig typiskt sett inte rätt att frånträda anställningen. Men enligt arbetsmiljölagen ska din arbetsgivare vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Arbetsgivaren ska också systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten så att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns också regler om våld och hot i arbetsmiljön och regler om kränkande särbehandling i arbetslivet.
På din arbetsplats ska finnas ett skyddsombud, som företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor. Skyddsombudet kan begära ett föreläggande hos Arbetsmiljöverket eller att ett förbud meddelas mot arbetsgivaren. Skyddsombudet kan också stoppa arbetet i avvaktan på Arbetsmiljöverkets beslut, om han/hon bedömer att visst arbete innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa.