Cyniskt fortsätta erbjuda deltid
Det stundar tuffa tider för deltidsarbetslösa. Snart är dörren till a-kassan stängd för många av dem som stämplat och förbrukat sina 75 ersättningsdagar.
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) la piskan ensidigt på de arbetssökande, arbetsgivarna slapp allt tvång.
Men kommuner och landsting fortsätter söka vårdpersonal på deltid trots risken att många nu blir utförsäkrade.
Tidningen Dagens Samhälle(37/08) har kollat Arbetsförmedlingens platsbank. Där erbjuder kommuner och vårdföretag jobb till undersköterskor. Högst vart tredje jobb är på heltid, övriga två tredjedelar på deltid. Det gäller såväl privata som offentliga arbetsgivare inom äldreomsorgen.
Ett exempel är centerstyrda Orust, som slagit dövörat till för exempelvis centerledaren Maud Olofssons kritik av kommuner som låter a-kassan betala lönekostnaderna för äldreomsorgen, genom att bara erbjuda deltider.
Från 7 april i år har deltidslösa 75 ersättningsdagar i arbetslöshetsförsäkringen. Tidigare var det 300 dagar, 450 för dem med barn under 18 år. Dagarna räcker cirka 8 månader.
Den som inte kan försörja sig och som förbrukat sina 75 dagar får vända sig till socialkontoret för försörjningsstöd. Då kommer socialen att kräva att exempelvis en villa säljs först.
Ensamstående med barn under 18 år ska erbjudas sysselsättning på deltid inom ramen för ”jobb och utvecklingsgarantin” (som bara är en garanti till namnet) och kanske kan någon få ett ”nystartsjobb”, fast de egentligen bara behöver ett vanligt gammalt jobb på heltid.
Facket har efterlyst ökat tryck på arbetsgivarna i stället för ensidigt på de deltidsarbetslösa, men av detta har vi inte sett något än.
Deltiderna fortsätter att vara kommunernas smidiga lösning på sitt schemapussel. Inga Göransson (c), som är sociala omsorgsnämndens ordförande på Orust, erkänner att 50 procent inte går att försörja sig på. Trots det har ämnet heltidstjänster inte diskuterats i kommunen under mandatperioden.
I Falköping gäller nio av tio annonser under perioden oktober-november deltidsjobb. Susanne Larsson (s) säger till Dagens Samhälle att det är bråttom att skapa fler heltidstjänster. Det är en ny majoritet av s-c och kd som styr sedan några veckor och de har skjutit till mer pengar för att öka personaltätheten.
Två saker kan motverka heltidsarbetet i kommunerna. Budgetarna och den försvagade arbetsmarknaden. Folk söker deltidsjobb i brist på annat och allt kan fortsätta som vanligt. Och för den som står helt utanför a-kassan blir även några timmars vikariat bättre än inget alls.
Om detta är god ekonomi i det långa loppet, ens för en sparsam kommun är tveksamt. Det finns kommuner som provar andra vägar, en del med hjälp av Kommunals modell för bemanning. Men till skillnad från de anställda sätter regeringen ingen press på arbetsgivarna att anstränga sig.
Det är ett cyniskt spel där de anställda får svarte Petter och tar hela kostnaden via sin plånbok. Arbetsgivarna däremot kan fortsätta missköta sig och sätta sina märkliga schemaläggningar före de anställdas trygghet och hälsa.