Lisa Blom, Nilla Pettersson och Ewa Punkari har sagts upp till sista april och har ingen aning om vart de ska ta vägen. Trots sin mångåriga erfarenhet inom vård-en.
Lisa Blom har arbetat över 30 år och de andra över 20 år inom vården. Nu konstaterar de:
– Vårt arbete är inte värt något. Det värsta är att vi känner att vi inte kan påverka varken politiker eller tjänstemän.

De senaste åren har de jobbat inom Hemsjukvården Högalid AB, som startade år 2003 av distriktssköterskan Ann Johansson och Pernilla Wallin. Ann Johansson säger:
– Vi hade de kriterier alliansen ville ha: kvinnor som bildade småföretag och bidrog till mångfalden.
Vårdval Stockholm innebär att hemsjukvården läggs in i hus-
läkaruppdraget. Nu sköts hemsjukvården av distriktssköter-skor och undersköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Ett samarbetsavtal med vårdcentralen i området har gjort att de haft tillgång till läkare, men det räcker inte.
– Vi är fel typ av verksamhet. Vi är inte läkarledda, säger Ann Johansson. Hon tycker att alliansen har en fundamentalistisk syn.
– Det är viktigare att hålla ihop alliansen än att få bra verksamhet, säger hon och hänvisar till folkpartiets vurm för husläkare.
 
Undersköterskorna tycker att de har kommit mycket närmare besluten och haft större inflytande över sitt arbete. Alla har varit med om att jobba fram ett kvalitetssystem. Beviset på detta är att de är ISO-certifierade.
Företaget ger dem en premie motsvarande tre månadslöner om de stannar till sista dagen.
– Det speglar det här företag-et, säger undersköterskan Nilla Pettersson.
– De ska gå från sitt arbete med hedern i behåll. Alla är värda ett bra slut, säger Ann Johansson och får tårar i ögonen.

Och undersköterskorna säger:
– Vi tänker njuta av den tid vi har kvar. Vi kör vidare med flaggan i topp.
Sammanlagt drabbar den nedlagda verksamheten 31 anställda.