Carema och Kommunal vill uppnå mönsterarbetsplatser
Vårdföretaget Carema och Kommunal startar tillsammans ett projekt för att uppnå mönsterarbetsplatser på fyra enheter i Stockholm.
De fyra enheterna som ska jobba för att bli mönsterarbetsplaster är Saltsjöbadens sjukhus, äldreboendet Grönskogen i Sundbyberg, Orkidéns gruppbostäder i Huddinge och äldreboendet Bergkälla i Sollentuna.
Den bästa vården och omsorgen ges av personal som trivs och utvecklas i sitt arbete. Det är både Carema och Kommunal överens om.
Nu har chefer, gruppchefer och Kommunals arbetsplatsombud samlats för att gå igenom syftet med projektet.
Varje enhet ska göra en nulägesanalys, som ska vara klar i början av nästa år. Frågor som tas upp är vad är enhetens uppdrag, vad är bra resultat och bra kvalité i verksamheten och hur kan man mäta det.
I ett andra steg talar personalen om framtiden och vad som ska känneteckna arbetsplatsen om fem år. I den tredje fasen tar man hjälp av en handlingsplan för mönsterarbetsplatser, för att ta sig från nuläget till framtiden.
På frågan om det är någon skillnad att arbeta med mönsterarbetsplatser inom kommunen eller Carema säger Lars-Åke Almqvist:
– Det finns en tydligare beslutsgång inom ett privat företag. Har ledningen väl bestämt sig tror jag att det går snabbare att fatta de nödvändiga besluten. Därför går det i allmänhet fortare att utveckla arbetsplatsen i ett privat företag än i en kommunal organisation.
Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om Bäckagården i Ängelholm.
Det drivs av Carema. Där har redan ett projekt med mönsterarbetsplatser genomförts. Undersköterskan Lena Henrysson tyckte att personalen blev mer medveten om vad som var bra men också vad som gick att göra bättre på arbetsplatsen. Den fasta personalen fick önska sin sysselsättningsgrad, det vill säga hur många procent de ville jobba. Genomsnittet blev 80-85 procent.
Carema vill nu gå vidare. Ett bra samarbete med de anställda ska bli deras varumärke.
– Ska vi lyckas som företag måste vi ha medarbetarna med oss. Det leder till att kommunen väljer oss. Att personalen känner sig delaktig är en ödesfråga. säger Bengt Marcusson vd på Carema Omsorg.
Han räknar med att redan i slutet av nästa år ska de fyra arbetsplatserna ha nått målen för att kalla sig mönsterarbetsplatser.
– Blir det lyckat ska vi tillämpa den här metodiken över hela landet, säger han.
Kommunal och socialdemokraterna beslöt redan år 2005 att göra kommuner och landsting till mönsterarbetsplatser och antog en plattform på tio steg.
Kommunal Skåne lyckades få fyra privata företag att ställa upp på en liknande idé. De tio stegen innehöll bland annat rätt tid heltid, friska arbetsplatser, kompetensutveckling och tydligt ledarskap och i maj i år kunde Kommunal dela ut ett certifikat som bevis att de fyra företagen uppnått målen. Företagen var Förenade Care, Carema, Solängen och stiftelsen Sommarsol.