Inte bara Kommunal Stockholms Län hittar oseriösa företag utan även Stockholms egen förvaltning. I ett förslag till remissvar föreslår förvaltningen att regeringen i skollagen inför bestämmelser som motsvarar de som finns i alkohollagen.
Då skulle kommunen kunna återkalla tillståndet för ett oseriöst företag omedelbart. Nu överklagas återkallande av tillstånd regelmässigt och kommunen får betala ersättning under tiden.
Som det är nu är skollagen otillräcklig.

500 enskilda aktörer driver förskolor i Stockholm. Förvaltningen har upptäckt att finns några som inte följer lagar och riktlinjer.
Det finns skalbolagsliknande företagskonstruktioner, konkurser med stora skatteskulder, företag som inte betalat skatt, bytt ägare, sålt bolag där det finns misstanke om att lagen inte följs.
Två konkurser har under de senaste åren haft sin grund i slarvigt skötta företag och verksamheter.
Tre anordnare har fått sina tillstånd indragna. De utsätter barn/elever, föräldrar och skattebetalare för allvarliga kvalitetsbrister, skriver förvaltningen. Men alla dessa synpunkter togs bort.

På frågan om varför dessa synpunkter inte finns med svarar skolborgarrådet Lotta Edholms (fp) pressekretare Andreas Åström:
– Ett remissvar måste kortas ner, avgränsa och fokusera. Nämnden aviserade redan i våras en tuffare tillsyn och inspektion.
Han hänvisar till de riktlinjer och rutiner för enskild verksamhet som togs fram på nämndens begäran. Men det var just i samband med det arbetet som förvaltningen kom fram till att skollagen är otillräcklig.

Remissvaret gäller regeringens förslag om barnomsorgspeng – och allmän förskola även för treåringar. Syftet är att öka föräldrarnas valfrihet och mångfalden.