I början av 1900-talet fanns närmare 750 000 hästar i Sverige. Under efterkrigstiden skedde en snabb ”avhästning” och under 1970-talet var antalet nere i
70 000. Nu finns cirka 280 000 hästar, an-
talet ligger i princip still. Däremot har fokuseringen på hästföretagande ökat under senare år och inte minst finns ett ökat politiskt intresse. Hästen kan få en tydlig plats i samhälls­planeringen och vara den naturliga bryggan mellan stad och landsbygd.

Att identifiera möjligheter för utveckling har varit prioriterat i den satsning regeringen inledde 2006; ”Livskraftigt hästföretag-ande”. 2007 initierade Jordbruksverket en framtidsstudie för att öka kunskap och reflektion om tänkbara utvecklingsscenarier, till stöd för både hästsektor och samhälle.
Hästarna är del av en upplevelsenäring som skapar betydande ekonomiska och sociala värden. Mycket av hästsportens breda tillgänglighet vilar på ideellt folkrörelsearbete i samverkan med ett professionellt företagande där arbetsmiljö, miljö, djuromsorg, marknadsinsikt och kundfokus är exempel på kärnfrågor. Arbetstagarfrågorna är viktiga för att utveckla sektorn. Det bidrar även till en sund konkurrens inom sektorn.

Det finns flera utvecklingsområden och ridskolan är ett. Med hög kvalitet och bra arbetsmiljö kan ridskolan möta en växande marknad. Hästar har också visat sig vara goda terapeutiska verktyg i friskvård och rehabilitering samt för att bryta drogberoende och socialt utanförskap.
Svensk uppfödning av hög kvalitet har världen som marknad och hästturism är en annan växande verksamhet. Men samarbete är viktigt för att kunna erbjuda attraktiva paket med tillhörande mat, boende och resor.
Det finns alltså plats för initiativ så att vi verkligen utnyttjar de möjligheter som finns i branschen.

Magnus Nordgren, Jordbruksverket