Syftet med det europeiska företagsrådet är att informera om företaget, ge anställda insyn och möjlighet att påverka verksamheten.
De fackliga representanterna som deltog i mötet kom från Frankrike, Tyskland, Spanien och Sverige.

Mirentxu Forton
Mirentxu Forton, Frankrike.
Gertrude Weinert
Gertrude Weinert, Tyskland.
Pedro Montero Almansa
Pedro Montero Almansa, Spanien.

Foto: Ann-Christin Sjölander

Kommunalarbetaren talade med dem i en paus. Då kom det fram hur olika förutsättningarna är i varje land. Det gäller både arbetsgivarnas samverkan med facket och fackets sätt att arbeta.
– Vi har inte den samverkan med arbetsgivarna som ni har i Sverige. För mig är det totalt nytt att arbetsgivarna lyssnar, som de gör här, sa Mirentxu Forton, sjuksköterska i Baillon i Frankrike.
Hon berättade att i Frankrike är facket mer konfliktinriktat och att de flesta direktörerna inte lyssnar på fackets synpunkter.
– Frågar vi något får vi sällan svar. Skulle vi råka få svar handlar det alltid om ekonomi och vinstmarginaler. Det är ingen skillnad på Capio och andra bolag, sa hon.

Pedro Montero Almansa från Madrid berättade att endast tio procent är medlemmar i facket. Sjukvården i Spanien kan ibland vara så hierarkisk att läkarna inte ens äter tillsammans med övriga anställda.
– Vi vet inte vad ledningen tycker och vill. Vi har inte fått någon information, sa han och såg fram emot att få den här.

Sjuksköterskan Gertrude Weinert från Otterndorf i Tyskland berättade att 55 procent är anslutna till facket på den klinik, där hon arbetar.
Förhandlingar sker i ett företagsråd på sjukhuset. Ledamöterna behöver inte vara med i facket.
– Om fackföreningen är svag kan man inte påverka så mycket, därför krävs det en stark fackförening på arbetsplatsen.
Just nu är största problemet bristen på personal.
– Omvårdnaden får stryka på foten, sa hon.

Kevin Thompson, undersköterska och Kommunals representant på det Capio-ägda sjukhuset S:t Göran berättade:
– Företaget lyssnar på oss. Vi arbetar just nu med Lean Health Care, som går ut på att hitta bättre sätt att jobba. Lean kräver att de anställda är med och diskuterar, att mer makt flyttas ut i verksamheten.
Han var övertygad om att det går att påverka. Lean kan så småningom komma att provas inom Capio även i andra länder.

Capiokoncernens vd Gunnar Nemeth ägnade hela dagen åt mötet. I pausen sa han till KA:
– Vi är vana i Sverige att samarbeta med de fackliga företrädarna och det vill jag ska genomsyra Capio. Informerade medarbetare gör att vi kan jobba mot samma mål, vilket är helt nödvändigt för att överleva i den tuffa konkurrens som finns i Europa.
På mötet informerade han om ekonomin, om hur det går för företaget i Europa, om att tiden inte är mogen för nyförvärv. Det handlar mer om att ta hand om vad man köpt. Även två chefer från Frankrike och Tyskland deltog.

När alla fackliga representanter sedan snackade sig samman hade de ett batteri av frågor till arbetsgivarna: Vi får reda på en massa om ekonomi, men när nämner ni patienterna? Vi kan inte leverera kvalité om det inte finns tillräckligt med personal, hur ska det lösas? När tillfrågas egentligen vi anställda? Varför all denna byråkrati när vi inte har något att säga till om?
När Gunnar Nemeth besvarade frågorna var inte KA med, eftersom det var ett internt möte.
Kevin Thompson, Kommunal, sa efteråt att han tycker att det känns som rådet äntligen kommit i gång.
– Vi från facket har kunnat diskutera med ledningen och utbyta erfarenheter sinsemellan. Våra möten är en signal till cheferna i de olika länderna att de är under lupp. Om de inte verkställer besluten kan de fackliga ledamöterna ta upp det i rådet.
Information om rådet och dess ledamöter kommer att läggas ut på Capios hemsidor.

1994 antog EU:s ministerråd direktivet om europeiska företagsråd (EWC, European Works Council). Syftet är att förbättra rätten till information och samråd för anställda i internationella eller multinationella företag. Direktivet kallas ibland för EU-MBL.

Det Sverigebaserade Capio har verksamhet i åtta länder och ägs av riskkapitalbolagen Apax Europé, Nordic Capital och Apax Frankrike. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Capios europeiska företagsråd har två möten om året. Tidigare möten har ägt rum i Genève och Bryssel. Det här var tredje mötet sedan rådet bildades.