Kommunal Stockholms Läns granskning av privata företag inom hemtjänst och förskola i Täby och Nacka visar hur företagen struntar i att lämna årsredovisningar, struntar i kollektivavtal och betala in pension.
– Det är lättare att vara oseriös företagare inom barnomsorgen än inom krogbranschen, säger Elisabeth Hammarstedt och ombudsman Tom Jansson. Nu har avdelningen lagt fakta på bordet för att påvisa hur illa skött kontrollen av de privata företagen är.

Karl-Erik Karlsson
Karl-Erik Karlsson har alla fakta om de fifflande företagen i sina pärmar.

Karl-Erik Karlsson, parkarbetare och förtroendevald som tagit fram fakta tycker att det är skrämmande att kontrollen är så bristfällig. Han hade inte väntat sig det när han började samla in alla uppgifter.
– Vår uppgift är att se till att företagen tecknar kollektivavtal men det är kommunen som ska se till att det är justa företag, säger ombudsman Tom Jansson.
Avdelningen har under senare år fått allt fler problem med arbetsgivare inom vård, skola och omsorg. Företag underbetalar de anställda, betalar inte skatt och pension som de ska, har inte kollektivavtal och betalar anställda svart.
– Kommunal stötte tidigt på problemen, samtidigt som kommunerna har hävdat att de byggt upp ett effektivt kontrollsystem, berättar Tom Jansson.

Till slut beslöt avdelningen att lägga fram fakta.
– Vi förstod att ingen kontrollerar alla de företag som vuxit fram inom hemtjänst och förskolor.
Han berättar hur de upptäckt i stort sett kriminella arbetsgivare med fiffiga företagskonstruktioner. I ett fall hade företaget ett avtal med kommunen och 60 anställda. När de anställda ringde och sa att företaget gått i konkurs visade det sig att de var anställda av ett bemanningsföretag med samma ägare, som inte betalade skatter och avgifter.
Det finns andra exempel. Mest känt är affären Bismilahi i Stockholm, där ägaren för en förskola dömdes för bokförings- och skattebrott.
– Kommunen hänvisade till skolverket som i sin tur sa att det är kommunens ansvar att granska var pengarna går till, säger Tom Jansson.

Kommunals medlemmar blir också lurade på sin pension. Pensionsinbetalningarna brukar vara tre – fyra procent av omsättningen men hälften av 26 hemtjänstföretag, som lämnat in årsredovisning i Nacka, redovisar mindre är tre procent eller inget i pensionskostnad.
– Vi är inte ute efter att driva någon kampanj mot privata aktörer men att få kommunen att ta sitt ansvar, säger Tom Jansson och Elisabeth Hammarstedt.