Fifflare inom omsorgen avslöjade
Drygt 60 procent saknar kollektivavtal. Företag som inte har betalat skatt och lurar de anställda på pensionen.
Det visar en granskning som Kommunal Stockholms län har gjort av 146 privata företag inom hemtjänst och förskola.
Kommunernas intresse för fler aktörer inom vård och skola är stort, medan det är mindre intresse att granska dem, anser Kommunal Stockholms län i en rapport som nu är klar.
Avdelningen har synat 146 företag inom barn- och äldreomsorg. Något som avdelningen anser att det är kommunernas ansvar att göra.
Undersökningen berör 2000 gamla människors hemtjänst och 3000 barns förskola i Nacka och Täby.
Vart femte företag har anmärkningar för obetald skatt, moms eller skulder till stat, kommun eller enskilda.
En tredjedel redovisar låga eller inga pensionsinbetalningar för sina anställa.
Närmare hälften har inte lämnat årsredovisning till Bolagsverket.
Närmare hälften av dem som lämnat årsredovisning har anmärkningsvärt externa kostnader, vilket kan vara ett tecken på oegentligheter, som att man betalar luftfakturor från närstående företag.
Kommunal har hittat exempel i en årsredovisning på en ägare till ett par hemtjänstföretag i Täby som under två år stoppade tio miljoner av företagens vinst i egen ficka, närmare hälften av den sammanlagda vinsten.
Hemtjänstföretaget Aman Vård & Omsorg i Stockolm stad får fortsätta sin verksamhet trots skatteskulder och felaktiga fakturor. Företaget hade under 2007 inget kollektivavtal och 83 procent av de anställda hade timlön. I år har företaget tecknat avtal.
Kommunal Stockholms län är kritiskt till kommunerna: När upphandlingen är klar eller när företagen fått tillstånd att bedriva omsorgen släpper kommunerna kontrollen över företagen. Som det nu är försöker kommunerna att ta reda på om företagen uppfyller kvalitetskraven på tjänsterna, till exempel genom enkäter som företagen själva gör, men hur företagen sköter sina affärer och sin personal bryr man sig inte om.
Nyligen dömdes ägaren till en förskola för bokförings- och skattebrott, Bismilahiaffären. Kommunal slog tidigt larm till kommunen men det ledde ingenstans. ”Vi fick ropa i öknen”.
Nu kräver Kommunal Stockholms län att kommunerna lever upp till sina intentioner när det gäller granskning och kontroll. Att avtalen skrivs så att entreprenörer lättare kan stängas av och att regeringen ändrar lagstiftningen så att det blir bättre kontroll av företagen.