Varför får de åka snålskjuts på oss?
Jag tillhör Kommunal sektion 45 och undrar varför facket inte förhandlar om löner enbart för medlemmarna? Varför får icke-medlemmar inte förhandla för sig själva? Hos oss har flera gått ur facket, men de är ju ändå med och delar på potten som facket förhandlat fram.
Nu när så många lämnat facket vore det väl en bra idé att låta dem förhandla för sig själva. Då hade säkert många blivit medlemmar igen, nya hade tillkommit och facket hade blivit större och starkare. Det är väldigt enkelt att gå ur facket, tjäna en bra slant på det och ändå åka snålskjuts på fackets förhandlingar. Det måste ju löna sig att vara med, inte bara när det gäller lönefrågor utan alla andra avtal. Nu känns det som om det inte spelar någon roll om man är med eller inte när icke-medlemmarna har samma rättigheter som vi andra.
Anna
SVAR: Kommunal förhandlar bara för medlemmar. Övriga anställda får klara sig själva bäst de kan. Däremot brukar arbetsgivarna hantera icke-medlemmar på samma sätt som de hanterar Kommunals medlemmar. Det är självklart inget vi jublar över, men samtidigt skulle ingen medlem få något jobb om arbetsgivaren lät icke-medlemmar bli billigare arbetskraft.
Det finns en stor risk med att tänka att det inte spelar någon roll om man är medlem eller inte om alla behandlas lika. Är det fler oorganiserade än organiserade på arbetplatserna kommer arbetsgivarna nämligen inte att vilja teckna kollektivavtal, alla arbetstagare tvingas förhandla för sig själva och vi är tillbaka till hur arbetsmarknaden såg ut i slutet på 1800-och början på 1900-talen. Vi arbetstagare kommer då att sälja vår arbetskraft till lägre och lägre pris för att alls få ett arbete.
Kommunal bildades 1910, då flera arbetstagare gick ihop om att ingen av dem skulle sälja sig billigare till arbetsgivaren än vad man kommit överens om. Det löftet hölls och blev grunden till förbundets första kollektivavtal. Styrkan i facket är att vi är många och att vi är överens om att inte få det sämre.