Skolans matpengar gick till tv-jippo
Moderatstyrda Salems kommun tog 200 000 ur skolans förlusttyngda budget för att finansiera TV4-programmet Matakuten, som ska sändas i oktober.
- Vi blev tagna på sängen. Vi ville inte vara med, men blev övertalade, säger husmor Reija Viitala på Säbyskolan.
Rättelse 080917: Felaktigt om Salem KA.se skrev att Salems kommun tog 200 000 ur budgeten för att finansiera TV 4-programmet ”Matakuten”. Denna uppgift är fel. Fördyrade matkostnader som uppstod har betalats av tevekanalen. Björn Ahlström, Kommunal: – TV-programmet har inte orsakat underskottet på 200 000. Men det har bidragit till det. I huvudsak beror minussiffrorna på att maten blivit dyrare, säger Ahlström. KA beklagar missförståndet. Robert Janson |
Bert Karlsson och kändiskocken Melker Andersson vill göra skolmaten bättre. De anser att råvarorna är dåliga och att maten smakar för lite. Allt enligt den engelske tv-profilen ”nakne kocken” Jamie Olivers idé. De skulle enligt programkonceptet ”ställa skolmatansvariga till svars”
– Vi lagar mat till 1500 elever om dagen, daghem, lågstadium och högstadium. Maten måste passa till alla, säger Reija Viitala.
Melker Andersson ansåg till exempel att de frysta hackade grönsakerna i stora plastpåsar som skolan köpte inte var bra och rekommenderade istället att köpa färska grönsaker och hacka dem själva.
– Men det är mycket, mycket dyrare, matpriserna har rusat i höjden och våra personalresurser räcker inte, säger husmor.
Björn Ahlström, ordförande i Kommunal sektion 12 och kommunalpolitiskt aktiv för vänsterpartiet berättar för Kommunalarbetaren att Salems kommun inför 2008 för att spara pengar sade upp 13 personer inom skolan varav 11 var kommunalare.
– Och inför 2009 har vi fått reda på att varje skola gör miljonförluster. Det blir sannolikt nya uppsägningar för att klara budgeten.
– Det hela handlar om skattepengar. Och bättre mat i skolan kostar och moderaterna vill helst sänka skatten eller hålla den så låg som möjligt. Då går det ut över personalen och barnens skolmat. Men när teve dyker upp vill man vara med och synas, säger Björn Ahlström.
– Vi har inte gjort några nedskärningar på det sättet, försvarar sig moderaten och kommunalrådet Lennart Kalderén.
– Däremot har vi lagt om arbetssättet och anpassat kostymen efter de minskande elevunderlaget. Vi har ju ett system med skolpeng som varje elev får förfoga över.
När Kommunalarbetaren träffade kökspersonal på intilliggande Skyttorpsskolan, som får den lagade maten från teveaktuella Säbyskolan berättade de om den vanmakt och otrivsel de känner när de går till sitt arbete.
– Man mår dåligt. Det finns för lite folk här, vi ska servera mat till 400 personer och vi är tre personer. När vi påpekar detta får vi till svar: byt jobb!
– Pengarna till den fördyrade tevematen tas direkt ur kommunens anslag till skolmaten. Det betyder att den direkt drabbar personalen, säger Björn.
Men är det inte bra att få lite fart på den ”trista, dåliga” skolmaten?
– Den är inte alls dålig. Barnen äter den med glädje, men när man häller en skvätt balsamvinäger i såserna som Melker gör grinar barnen illa, säger Reija Viitala.
Reija berättar också att producenten för Matakuten ville ha mer dramatik i rutan och att de försökte få till stånd ett slags ”Hells kitchen”, också enligt engelsk förebild.
– Melker skulle gorma och skrika och vara otrevlig mot oss. Men då sa vi ifrån. Det här är ett skolkök och ingen guldkrog.
Och högste chefen Kalderén säger:
– Mig veterligen har ingen klagat på skolmaten i vår kommun.
Matakuten
Nöjesprofilen Bert Karlsson är initiativtagare till TV4:s nya satsning Matakuten. Programmet berättar om bristerna i den svenska skolmaten, möter missnöje på skolorna och ställer beslutsfattare mot väggen men vill framförallt inspirera till förändring.
Matakuten följer de tre kockarna Melker Andersson, Carola Magnusson och Paul Svensson som tar sig an varsin skola, med olika förutsättningar och problem, i hopp om att ge barnen en bättre skollunch.
Enligt lag har svenska barn rätt till skollunch. Men inget reglerar vare sig näringsinnehåll eller kostnad. En del skolor satsar inte mer än fyra kronor per barn och dag.
Tuffare tider väntar i skolrestaurangerna. Enligt 2007 års siffror satsar landets kommuner i snitt 4 610 kronor per elev och år på skolmaten, uppger organisationen Skolmatens vänner. Trots att det är en ökning från tidigare år väntar nu kärvare tider i landets skolrestauranger. Pengarna till skolmaten räcker inte när samhällets kostnader skjuter i höjden.
Matakuten sänds i TV 4 måndagar kl. 21.00 med start den 6 oktober.