Fram för GI-desserter
Mat utan snabba kolhydrater som vitt mjöl och socker förespråkas av många kostexperter. Nu har GI-tänket även förändrat efterrätterna.
I vår har flera böcker med GI-desserter kommit och vi bjuder på läckra recept ur två av dem, en vaniljakamut à la Malta och en blåbärskaka med kokos. Vanligt i recepten är att grädde byts ut mot yoghurt eller kesella, vitt mjöl mot bulgur, dinkel eller kokos, socker mot honung eller fruktsocker och att de innehåller mycket frukt, bär, choklad och nötter.
Vaniljkamut à la Malta (4 port)
2 dl kamutvete (eller helt dinkel eller bulgur)
1 ½ dl yoghurt med vanilj
Rivet citron- eller limeskal
Blandad frukt och bär, t ex kiwi, blåbär och jordgubbar
Koka kamutvetet i rikligt med vatten tills det är mjukt, cirka 35 minuter. Låt rinna av och svalna.
Blanda med vaniljyoghurt och rivet limeskal. Skala kiwi och skär den och jordgubbarna i bitar. Strö över dem tillsammans med blåbären.
Receptet är taget ur Schucks sunda söta av Cathrine Schuck (Fitnessförlaget).
Blåbär med kokostäcke (6 port)
2 paket frysta blåbär
1 msk fruktsocker
2 tsk malen ingefära
50 g smör
2 ägg
½ dl fruktsocker
4 dl kokosflingor
Servera till: Grekisk yoghurt
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bären i en ugnssäker form och strö över 1 msk socker och ingefäran.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg med ½ dl socker. Rör i det smälta smöret och kokosflingorna. Bred blandningen över blåbären och grädda i ugn 20 minuter.
Servera med grekisk yoghurt.
Receptet är taget ur Klaras GI-desserter av Klara Desser (Prisma).
Glykemiskt index
GI står för glykemiskt index. Det är ett mått på hur mycket och snabbt blodsockret stiger efter en viss mängd kolhydrater. Ett snabbt stigande blodsocker ökar insulinet vilket kan leda till diabetes och övervikt. Kolhydrater med lågt GI ger ett stabilare blodsocker och mättar därför mer och längre.