Teater
Hälsinglands Träteater
är belägen på Stenegård i Järvsö, Hälsingland. Bland de gamla ört­trädgårdarna, med utsikt över älven Ljusnan, Järvsö kyrka och den hälsingska idyllen ligger det stora träbygget som sedan 1997 verkat som en av Folkteaterns tre fasta scener.
Sommaren 2008 spelas Två Herrars Tjänare av italienaren Carlo Goldoni. En klassisk komedi från 1745 som har premiär på midsommarafton. En föreställning som utlovar förklädnader, förvecklingar, bortgifte och verklig passion.
Plats: Järvsö.
Tid: Från midsommar.
Info: www.stenegard.com

Romateatern vid Roma klosterruin har under snart 20 år etablerat sig som en av Sveriges största och vackraste sommarscener. Teatern attraherar en bred publik och har samtidigt nått nationellt och internationellt rykte för sin höga konstnärliga kvalité. Romateatern bjuder på klassisk komedi med en av världsdramatikens mest sanslösa komedier: Revisorn av Nikolaj Gogol.
Plats: Roma, Gotland.
Tid: 26 juni-17 augusti.
Info: www.romateatern.se

Lånta fjädrar heter ett folk­lustspel som har urpremiär den 3 juli på Krusentiernska gården i Kalmar, i regi av Robert Gustafsson och Peter Dalle. En av huvudrollerna spelas också av Suzanne Reuter.
Plats: Kalmar.
Tid: Från 3 juli.
Info: www.2entertain.com

Musik
Hultsfredsfestivalen är Sveriges största och mest kända rockmusikfestival, mest för ungdomar. Den hålls den andra helgen i juni varje år. Kommunal finns med bland tälten. Bland årets band finns The Hives och Håkan Hellström. Kolla in hemsidan för att se vilka övriga artister som kommer i år.
Plats: Hultsfred
Tid: 12-14 juni.
Info: www.rockparty.com

Dalhalla
Opera på Dalhalla är en mäktig upplevelse.
Foto: Martin Litens

Dalhalla ligger i ett nedlagt kalk­brott mitt i skogen utanför Rättvik i Dalarna. I år utlovas en spännande och variationsrik operasommar som inleds redan i juni med nationaldagsfirande och galakonsert. I augusti följer sedan Verdis Otello med gästspel från Shanghai Opera House samt Carl Orffs populära verk, Carmina Burana framfört av Shanghaioperans kör och orkester, Falu Kammarkör och Dalasinfoniettans kör. St Petersburg Opera House avslutar sedan operahelgerna med Puccinis Madame Butterfly.
Plats: Rättvik.
Tid: 6 juni + 7-16 augusti.
Info: www.dalhalla.se

Körstämman i Skinnskatteberg, Bergslagen, är Sveriges äldsta och största körstämma. Under tre dagar möts körsång­are och körer från hela landet. Årets medverkande är bland andra The Real Group, Göteborgs Kammarkör, Lone Larsen, Mats Hallberg, med flera. Det utlovas en vild blandning av svensk, irländsk, kroatisk musik. Jazz, pop och folkmusik.
Plats: Skinnskatteberg.
Tid: 16-15 juni.
Info: www.korstamma.se

Opera i Ystad. Alltsedan 1978 har det varje sommar spelats opera i Ystad och scenen har nästan alltid varit Ystads Teater. Sommaren 2008 planeras en operafestival med anledning av sommar­-
operans 30-årsjubileum. Det blir flera olika uppsättningar under över en månads tid!
Plats: Ystad.
Tid: juni-juli.
Info: www.operaiystad.nu

Östergötlands Musikdagar med Linköpings Kammarmusikfestival ger kammarmusik på högsta nivå med Sveriges främsta artister i östgötska konsertsalar, konstmuséer, kyrkor och slott. Konserter med dans, recitation, poesi, film, föredrag.
Dessutom soppkonserter, musikmaraton, symfonikonserter, barnkonserter, lobbykonserter på First Hotel Linköping.
Plats: Östergötland.
Tid: 10-16 augusti.
Info: www.musikdagar.just.nu

Jazzfestivalen i Sandviken/Hög­bo är en internationell jazzfestival, en av Sveriges ledande, med allt ifrån gatumusik i centrum till kyrkokonserter. Nästan alla större konserter är förlagda till ett stort konserttält på festivalområdet i Högbo fem km norr om Sandviken.
Artisterna representerar en blandning av olika genrer som passar alla jazzdiggare.
Restauranger, konstgalleri, hotell, vandrarhem, stugor och camping finns för dig som vill stanna hela festivalen.
Plats: Sandviken/Högbo.
Tid: 23-29 juni.
Info: www.bangen.nu

Taubespelen i Bohuslän. På Taubebesjungna Ängön/Flatön nordväst om Orust i Bohuslän hålls Taube-spelen varje sommar. Med scenen nere vid vattenbrynet får publiken tillsammans med visorna en doft av salt och tång från fjorden.
På spel­platsen blev förresten Evert Taube jagad av en tjur, vilket beskrivs i visan Vals på Ängön.
Tillsammans med bland andra Sven-Bertil Taube kliver man rakt in i visans värld och möts av Taubes eget Bohuslän – Mittens rike.
Föreställningen är på hela 4 timmar inklusive 30 minuters paus och inleds med en halvtimma allsång. Därefter lotsar Peter Harryson vidare med artist­ernas tolkningar, deklamationer och anekdoter.
Plats: Ängön/Flatön.
Tid: 12-13 juli.
Info: www.taubespelen.com

Julitafestivalen presenterar i år för 15:e sommaren i rad framstående artister från flera länder. Ett varierat program med tyngd­punkten på klassisk kammarmusik erbjuds i Julita Gårds underbara tidstypiska miljö vid sjön Öljaren i Sörmland.
Årets artister kommer att presenteras närmare på hemsidan. Konstnärlig ledare för Julitafestivalen är pianisten Carl Pontén.
Plats: Julita gård, Katrineholm.
Tid: 11 juli-15 augusti.
Info: www.julitafestivalen.nu

www.musikfestivaler.se kan du hitta tips om fler festivaler landet runt!

Folkmusik
Delsbostämman
är kanske den mest kända och äldsta av alla svenska spelmansstämmor. Den hålls den första söndagen i juli varje år.
Spelmansstämman i Delsbo fyller 100 år. Det firas med fest i byn i tre dagar. Jubileumslopp, allmogebröllop, dans, konserter, utställningar, men framför allt musik, musik, musik på logar och i buskarna.
Denna inleds med en stämningsfull gudstjänst i Delsbo kyrka, därefter uppmarsch med spelmän och fanbärare i täten fram till Delsbo forngård.
Uppspelningar och buskspel ända fram till midnatt. Servering.
Plats: Delsbo.
Tid: 30 juni-5 juli.
Info: www.forngarden.se

Siljan
Musik i olika genuina miljöer, här vid Jöns Andersgården i Lerdal, Rättvik.
Foto: Lennart Edvardsson

Musik vid Siljan i Rättvik pågår under åtta sommardagar.
Ett 60-tal program i de flesta musikgenrer i genuina miljöer med cirka 1 500 artister, allt ifrån spelmän från Siljansbygden till internationellt kända toppartist­er och ensembler.
Musiken finns i skärningspunkten mellan tradition och förnyelse, det lokala och det globala, folkmusik och konstmusik, det småskaliga och det storslagna. Dessutom hålls ett tiotal musikkurser.
Plats: Rättvik.
Tid: 28 juni-5 juli.
Info: www.musikvidsiljan.se

Ransätersstämman och Erlandermuseet.
I Ransäter, söder om Munkfors i norra Värmland, föddes en gång Sveriges längste statsminister Tage Erlander.
En utställning över Tages tid finns i Erlandergården som nu är minnesgård, och hans barndomshem och skolmuseum.
Erlander var statsminister  1946-1969. Han var en unik populär folklig ledare och under Tage Erlanders tid byggdes mycket av det svenska välståndet upp.
Alldeles intill hålls varje år en folkmusikfestival med mycket, mycket dans. I år är stämman hela fyra dagar.
Plats: Ransäter.
Tid: Stämman 5-8 juni. Museet öppnar 15 maj.
Info: www.ransatersstamman.nu
www.varmland.nu/erlander

Folkfest
Classic Car Week.
Rättviks befolkning mångdubblas sista veckan i juli varje år när denna uppvisning med klassiska gamla bilar äger rum.
Hela centrala Rättvik spärras av för en av landets mest välorganiserade cruisingkvällar.
Plats: Rättvik.
Tid: Vecka 31.
Info: www.classiccarweek.com

Författarmuseer
August Strindberg.
På Drottninggatan 85 i Stockholm ligger det hus som författaren August Strindberg (1849-1912) kallade Blå tornet och där han bodde de fyra sista åren av sitt liv.
Öppettider tisdag-söndag 12-16. Under perioden mars-oktober tisdag 12-19, onsdag-söndag 12-16.
Plats: Stockholm.
Tid: Hela sommaren.
Info: www.strindbergsmuseet.se

Mårbacka. Besök författarinnan Selma Lagerlöfs hem i Värmland några mil norr om Karlstad. Selma en av världens mest kända författare, föddes     och växte upp     på Mårbacka.     Redan som ung flicka bestämde hon sig för att bli författare.
Debutromanen Gösta Berlings Saga 1891, Jerusalem 1901-02 och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige 1906, blev så stora framgångar att Selma Lagerlöf som första svensk och första kvinna erhöll Nobelpriset i litteratur 1909.
År 1914 valdes hon, s­om första kvinnliga ledamot, in i Svenska Akademien.
Allt detta innan Sverige hade kvinnlig rösträtt.
Plats: Mårbacka, norr om Karlstad.
Tid: Öppet hela sommaren. Trädgårdsfest 17 augusti.
Info: www.marbacka.com

Ivar Lo-Johansson.
På söder  i Stockholm, med en grandios utsikt över Riddarfjärden och Stadshuset, bodde författaren Ivar Lo-Johansson i nära 60 år. Ivar Lo-museet är kanske också Sveriges minsta museum som visar var och hur en av Sveriges största och mest omtalade arbetarförfattare arbetade och bodde. Kommunal är en av delägarna. Entré 70 kr. Bastugatan 21, 4 trappor, Södermalm.
Plats: Stockholm.
Tid: Visningar söndagar kl 14.00.
Info: www.ivarlo.nu

Arbetslivsmuseer
Det finns i Sverige idag 1 360 arbetslivsmuseer. Och antalet växer.
Med arbetslivsmuseum menar man arbetsmiljöer som har till syfte att bevara och gestalta en arbetsplats kulturhistoriska värden. Verksamheten kan ske inom privat eller offentlig sektor och ska vara tillgänglig för allmän­heten.

Motorfabriken Pythagoras
Den gamla motorfabriken Pythagoras i Norrtälje är idag museum.

Motorfabriken Pythagoras är ett av de mest kända industri­museerna. Det ligger centralt i Norrtälje, några mil norr om Stockholm. Pythagoras Motor AB var en gång Norrtäljes största industriföretag med över 80 anställda. Idag är det ett arbetslivs­museum som berättar om svensk industrihistoria.
Pythagoras är inte ett dött utan ett högsta grad levande och arbetande industrimuseum. Motorfabriken finns på Riks­antikv­arieämbetets lista över de tio mest bevaransvärda av våra industriminnen.
Fabriken är komplett med produktionslinje från tidigt nittonhundratal, kontor med ritningar och andra arkivalier, maskinrum med tändkulemotordriven elgenerator vilken driver verkstadsmaskinerna vid visningarna.
Sommaren 2008 är Kafé Smedjan, museet och Barnens Pythagoras öppna alla dagar utom måndagar från 24 juni-10 augusti kl. 11.00-15.00. Guidad visning av fabriken kl. 13.00.
Plats: Norrtälje.
Tid: 24 juni – 13 augusti (ej mån).
Info: www.pythagorasmuseum.se

Statarmuseet. Statarna – så kallades jordbrukets anställda före 1945. De avlönades i natura, så kallad stat. Villkoren var ofta eländiga och familjerna var bundna till en och samma arbetsgivare under ett helt år. Kommunal är en av sponsorerna till Statarmuseet i Skåne. Det  invigdes 1995, 50 år efter statarsystemets upphörande. Det ligger i autentisk miljö intill bokskogen mellan Torups slott och Bara.
Plats: Bara, nära Malmö.
Tid: 1 jun – 1 sep sön-fre.
Info: www.statarmuseet.com

Andra statarmuseer finns i Stockholm på Skansen och på Överjärva gård samt i Småland på Huseby bruk.
Info: www.husebybruk.com/statare
www.skansen.se