En kaka kan göra skillnad
Båda bestämde sig för att göra något. Jacinta startade ett barnhem i Kenya -- och Gunnel började baka sin brunnskaka. Efter sju år möttes de.
Gunnel Carlsson har arbetat som kokerska nästan hela sitt yrkesliv på Viskadalens folkhögskola i Seglora, mellan Borås och Kinna.
För sju år sen läste hon i Kommunalarbetaren om Jacinta Njoroge, vårdbiträdet i Stockholm som startade ett barnhem i sin gamla hemby i Kenya. Det fick henne att börja samla pengar till en brunn på Jacintas barnhem.
I mars 2008 träffades de för första gången, Jacinta Njoroge bjöds in till skolans 80-årsjubileum för att berätta om barnhemmet.
– Fantastiskt. Det känns som om jag har känt Gunnel hela livet, säger Jacinta Njoroge.
Det var så här det började:
– ”Det kommer att gå, för det måste gå”, stod det i artikeln i Kommunalarbetaren, säger Gunnel. Jacinta hade för egna pengar byggt ett hus och startat ett barnhem.
För Gunnel kom det som ett sorts svar. Hon hade något år tidigare varit med på en resa till Vi-skogen i länderna i Afrika, bland annat Kenya. Överallt stötte hon på ungdomar, mest unga pojkar, som vädjade om pengar för sina studier. Gunnel hade en hel hög lappar med namn med sig hem, alla behövde hjälp.
– Det blev övermäktigt, omöjligt. Jag la undan lapparna och förträngde alltihop.
Gunnel fick baka extra många Brunnskakor till alla gäster när Viskadalens folkhögskola fyllde 80 år. Jacinta Njoroge var på plats.
Men Jacinta Njoroges barnhem fick i gång Gunnel. Här fanns något mycket handfast hon kunde stödja. Gunnel tänkte till, och lanserade en ”Brunnskaka”. Pengarna skulle gå till att finansiera en brunn på barnhemmet.
Gunnel tänkte det hela som ett projekt under en period. Men när hon skulle sluta blev det protester. Husmor sa att hon skulle baka på arbetstid och att skolan stod för ingredienserna.
Så sen dess har elever och andra ätit av Gunnels Brunnskaka varje tisdag i skolans kafeteria, och lagt en slant i bössan. Och nu har insamlingen passerat 55 000 kronor!
I det ingår också pengar från ”Brunnskakans dag”, en kulturkväll på skolan, och försäljning av kassar, som Gunnel syr.
– Vi gör av med så mycket kaffe, så jag syr kassar av kaffepåsarna.
Nya idéer för att få in pengar gror i Gunnel, en del vill hon inte avslöja än. Men ett budskap skickar hon med, en utmaning till andra folkhögskolor.
Jacinta Njoroge lyser när hon pratar om Gunnel Carlsson.
– Hon är fantastisk. Människor som hon sprider energi och får mig och andra att orka fortsätta och ta nya tag.
– Man mår bra av att göra något gott, säger Gunnel Carlsson. Nu utmanar hon andra folkhögskolor att baka och sälja Brunnskakan.
Här är receptet, gjort för fyra gastronombleck (och inom parentes om man vill baka en normalstor kaka):
Kakan
15 ägg (3)
7 äggvitor (1), gulorna går till smörkrämen
7,5 dl strösocker (1,5 dl)
4 dl potatismjöl (0,75 dl)
10 msk kakao (2 msk)
5 tsk bakpulver (1 tsk)
Smörkräm
400 gr smör eller margarin (75 gr)
1 l florsocker (1,5 dl)
7 äggulor (1)
5 msk vaniljsocker (2 tsk)
Vispa äggvitor, ägg och strösocker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och tillsätt det till smeten. Häll allt på smörade smörpapper i gastronomblecken. Grädda i 225 grader i ungefär 8-10 minuter. Sockra och stjälp upp på smörpapper, låt kallna.
Smörkrämen: Rör smör, florsocker, äggulor och vaniljsocker smidigt. Bred ut den över de svalnade gräddade kakorna, och rulla ihop.
Ät och njut!
ID: Gunnel Carlsson
Yrke: Kokerska på Viskadalens folkhögskola.
Bor: I Skene.
Ålder: 61 år.
Familj: Man, två söner och barnbarnet Tea, 2 år.
Motto: Blunda inte, gör något i stället.
ID: Jacinta Njoroge Lahti
Yrke: Vårdbiträde i Stockholm/ grundare av barnhem och skola i Kampi ya Moto, Kenya (plusgiro 90 01 18-1).
Bor: Bagarmossen i Stockholm.
Ålder: 53 år.
Familj: Dotter 17 år.
Motto: Det går, för att det måste gå.