LO kritiserar förslag om invandrad arbetskraft
Regeringen och miljöpartiet vill göra det lättare för arbetskraft utanför EU att arbeta i Sverige.
Arbetsgivarna ska ensamma få avgöra om behovet finns. Fack och arbetsförmedling ställs åt sidan, anser LO.
Förslaget innebär att en svensk arbetsgivare, som har utannonserat en ledig tjänst inom EU/EES och Schweiz, kan erbjuda anställning till någon utanför EU. Får man jobb i Sverige får man automatiskt uppehålls- och arbetstillstånd.
Förutsättningarna är att anställningen går att försörja sig på och att lön och andra anställningsvillkor är kollektivavtalsenliga eller följer av praxis inom yrket eller branschen. Facket får yttra sig men inte stoppa någon.
Arbetsförmedlingen ska inte längre i varje enskilt fall pröva om arbetskraften redan finns tillgänglig. Arbetsgivarens bedömning av sitt eget behov ska vara avgörande.
Möjligheterna att få visum för att till exempel gå på en anställningsintervju ska bli större än i dag. Den som därefter får ett erbjudande om anställning ska inte behöva åka hem för att söka uppehålls- och arbetstillstånd.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 15 december 2008.
– Det är bra att regeringen vill förenkla reglerna. Men det här är ett sätt att kringgå myndigheter och fackförbund, säger Monika Arvidsson, LO-ekonom om regeringens och miljöpartiets förslag om enklare arbetskraftsinvandring.
LO anser att det hittills inte varit speciellt svårt för företag som behöver specialistkompetens att hitta sådan arbetskraft också utanför EU. Med hjälp av den överblick och kunskap som både arbetsförmedling och fack besitter har det inte varit några större problem. De har kunnat bedöma om arbetskraft redan finns inom landet eller EU.
– Det kan ju låta bra att man vill förenkla, men nu tar man bort alla kontrollmöjligheter. Man gör det svårare för facket att kontrollera om avtal och lagar verkligen följs. Det kan vara ett sätt att kringgå facket helt enkelt. Det finns inga sanktionsmöjligheter i det här förslaget, säger Arvidsson.
Det här förslaget är bara en liten del av lösningen för det stora behovet av arbetskraft, anser LO:s Monika Arvidsson.
– Vi skulle behöva 400.000 arbetskraftsinvandrare per år för att möta den stora pensionsvågen som väntar oss. Idag kommer ca 17.000.
Men arbetsgivarna applåderar:
– Många svenska företag har idag svårt att hitta nya medarbetare med rätt kompetens. Det nya förslaget kommer att göra det betydligt lättare för företagen att välkomna nya medarbetare till Sverige, säger Urban Bäckström, VD i Svenskt Näringsliv, i en kommentar.