Tyskt fack på väg in i stor strejk
Det tyska facket Ver.di laddar upp för storstrejk.
Trots en rad punktstrejker är det fortfarande låsta lägen mellan arbetsgivarna och facket.
Barnskötare, vårdpersonal, bussförare och renhållare har redan punktstrejkat i olika delar av landet.
Under en dag i början av mars rörde det sig om 80 000. Sopor har lämnats kvar och bussar har stått stilla över hela landet.
Folk har fått cykla eller promenera till sina jobb. Barnstugor har stängts.
Olika dagar har det varit olika aktioner, såsom en dag för sjukhuspersonal, en annan dag för barnskötare, en dag för västra Tyskland, en annan dag för östra och norra Tyskland. Även personal på flygplatser tillhör Ver.di. De har genomfört strejkaktioner, vilket drabbat Lufthansa.
Det tyska Ver.di kräver löneökningar på åtta procent på ett år, medan arbetsgivaren erbjudit fem procent på två år och kräver förlängd arbetstid från 38,5 timmar till 40 timmar.
Trots fem förhandlingsomgångar är det fortfarande ett låst läge och nu pågår medling.
Ver.di anser att löneklyftan måste minska mellan den offentliga och privata sektorn. Förbundsordförande Frank Bsirske tycker att arbetsgivarnas bud är både skamlöst och provokativt. De offentligt anställda har inte fått kompensation för inflationen. Sedan åratal har priserna stigit utan att lönerna har höjts i motsvarande grad. Löneutvecklingen för offentligt anställda har varit lägre än inom den privata sektorn.
Den 29 mars ska förhandlingarna återupptas. Tidskriften Stern har gjort en undersökning som visar att Ver.dis krav har stort stöd från befolkningen. 74 procent försvarar de punktstrejker som ägt rum. Bara 23 procent har ingen förståelse för strejkaktionerna. Störst stöd finns hos tjänstemän, det socialdemokratiska partiet, de gröna och vänstern.
Ver.di organiserar 2,3 miljoner medlemmar. Där ingår offentligt anställda, men även anställda inom exempelvis media, trafik och handel.
Ver.di kräver en löneökning på 8 procent, minst 1900 kronor på ett år för 1,3 miljoner anställda inom kommunerna och delstater. Arbetsgivarna erbjuder fem procents löneökning under en tvåårsperiod. Dessutom kräver de utökad arbetstid, 39,5 timme i veckan från första juli i år och 40 timmars arbetsvecka från första januari 2009.