”Förhandla inte bort rätten till övertid”
Bevaka din rätt till övertidsersättning. Det råder ombudsman Liza Di Paolo Sandberg Kommunals medlemmar som arbetar hos privata arbetsgivare.
Liza Di Paolo Sandberg, ombudsman Kommunal. |
– Ta kontakt med det lokala facket, så du vet vilka regler som gäller, säger Liza Di Paolo Sandberg.
En ung kvinna som har vikarierat inom hemtjänsten hos Carema i Östersund berättade nyligen för Kommunalarbetaren att hon aldrig fått övertidsersättning. Hon vill inte ställa upp med namn i tidningen av rädsla för att inte få nytt jobb, men hon kunde ibland jobba från sju på morgonen till halvtio på kvällen.
Hennes ordinarie arbetstid var fram till klockan 16.00. Hon hade ingen aning om att hon kunde kräva övertidsersättning och arbetsgivaren gav inte henne någon.
Däremot hade hon en kamrat som också vikarierade och kom upp i nära 200 timmar, alltså långt utöver en heltid. Hon sa till och fick ersättning.
Undersköterskan Susanne Gudmundsson är numera anställd av kommunen. Även Susanne arbetade hos Carema utöver sin ordinarie arbetstid utan ersättning.
– Inom kommunen får man extra betalt om man går in på sin lediga tid, säger hon och berättar att hon gick dubbelt förra sommaren hos Carema, först dagtur och sedan kvällstur, för att det fattades folk. Susanne konstaterar att hon aldrig sa ifrån. Hon jobbade bara på.
Caremas regionchef Barbro Larsson är angelägen om att påpeka att Carema följer kollektivavtalet. Om fel begåtts ska de rättas till.
Det visar sig dock att det finns en gråzon i Vårdföretagarnas avtal med Kommunal. Carema sorterar under det avtalet. Det finns en passus i avtalet där man inte kompenseras för övertidsarbete om arbetsgivaren och medarbetaren kommer överens om något annat. En passus som Kommunal i varje avtalsrörelse har försökt få bort.
I Susannes fall, berättar Barbro Larsson, hade chefen sagt till henne att det fattas en kvällstur, vill du ta den, du har rätt att säga nej. Susanne undrade då om hon fick övertid. Nej, blev svaret, men Susanne valde ändå att ta det passet.
– Det var inte en beordring utan hon valde själv och vet villkoren, säger regionchef Barbro Larsson, Carema.
Men Liza Di Paolo Sandberg, Kommunals ombudsman, tycker att vikarierna inte har något val. Ställer de inte upp vet de att de kanske inte får något nytt vikariat. I praktiken sitter de i en rävsax. Därför finner de sig och jobbar på. Liza Di Paolo Sandberg har haft en rad tvister om övertidsersättning bland de privata företagen.
– Det bästa är att öppet tala om de här frågorna på arbetsplatsen och vilka regler som gäller, säger hon och att kontakta facket vid oklarheter.
Liza di Paolo Sandbergs råd:
* Ställ frågan: Är det beordrad övertid, om inte låt bli att jobba över.
* Var uppmärksam när du skriver på anställningsavtalet. Skriv inte bort rätten till övertid.
* Vikarierar du för någon och går på ett schema med en fastställd arbetstid ska du ha övertid/mertid om du arbetar utöver den tiden.
* Har du till exempel jobbat ditt arbetspass, från 7 till 16, och arbetsgivaren vill att du ska arbeta längre gäller enkel övertid de två första timmarna, sedan kvalificerad övertid.
* Arbetsgivaren kan inte ensidigt bestämma att du endast får ledigt för övertid och inte ersättning. Det måste man komma överens om.
* Arbetar du deltid och vill gå upp i arbetstid ska det finnas en sådan tjänst. Om du jobbar extra, utöver din deltidstjänst, ska du ha mertidsersättning.
* Vänd dig till lokala facket och fråga om du är osäker, så att du inte går med på något du egentligen inte vill.