På Lövberga äldreboende, som drivs av Carema, arbetar undersköterskan Anna Eriksson. Hon har stor tilltro till företaget och är arbetsplatsombud. Hela arbetslaget håller på att ta fram förslag om sättet att jobba och hon anser att hon har stort inflytande.
Hur då?
– Vi har tystnadsplikt just nu. Det är en företagshemlighet men vi siktar på att vinna ett kvalitetspris, säger hon.

För en tid sedan var hon i Bergs kommun i Jämtland och talade om hur bra det var att arbeta för Carema, även att jobba fackligt.
– Företaget var väldigt positivt och betalade en hel dag för mig, berättar hon.
Hon tycker inte det spelar någon roll om ett boende är kommunalt eller privat. Kommunen har också besparingskrav. Tidig-are var det stor omsättning på chefer och ett sådant kaos så hon ville sluta hos Carema.
Nu har hon sin sjunde chef och det fungerar bra. Chefen finns på plats och lyssnar.

Undersköterskan Helena Nordström däremot har slutat hos sin privata arbetsgivare, Attendo Care. Hon arbetar nu hos kommunen.
Hon orkade inte med arbetsbelastningen och ensamheten på Attendo. Hon arbetade ensam på natten på ett boende med elva dementa och hade tillsyn i huset i övrigt, från nio på kvällen till sju på morgonen.
Förutom huvudsysslan att ta hand om de boende hade hon en rad andra arbetsuppgifter. Under natten skulle hon tvätta, städa och laga mat. Ibland kunde det vara upp till sex tvättkorgar.
Hon gjorde allt från att steka pannkakor till att förbereda frukost.

När hon inte fick en annan tjänst, trots att hon tjatade om det, beslöt hon sig för att söka sig tillbaka till kommunen.
– Det är skillnad som natt och dag, säger hon.
Hon arbetar nu i hemtjänsten.
När andra tycker att det är jobbigt där kan hon svara att hon har haft det värre.

En fjärdedel är privat

Östersund har lagt ut 25 procent av sin äldreomsorg på entreprenad.
Över 20 procent sköts av Carema.