8 kvinnor

Vad händer med plusjobben?
– Viktigast av allt är att prata om vad som ska hända med oss som haft plusjobb i två år. Det anser Hataw Yousif, som tills i februari haft plusjobb på Ärstaskolan i Eskilstuna.

Hataw YousifNu går hon hemma och väntar på att arbets­för­med­lingen ska ringa. På Ärstaskolan var hon uppskattad på fritids och i sexårsverksamheten. Hon berättar om ett syskonpar som var jätteledsna och kramade henne, de kunde inte förstå varför hon skulle sluta.
– Jobbet passade mig jättebra och jag har varit jätteglad, säger Hataw Yousif.
Men erfarenhet räcker inte.
– Det vore bra om plusjobbare kunde få en kurs, till exempel barnskötarutbildning, säger Hataw Yousif.
Nu vet hon inte hur länge hon blir arbetslös. När hon jobbade kunde hon glömma sina problem.
För Hataw Yousif är arbete jämställdhet, även för män.
– Vi har kommit hit från Irak, vi vill arbeta och leva som människor. Tyvärr är det skillnad mellan svenskar och invandrare, många bryr sig inte om vad vi känner.
Jämställdheten har inte förändrats, anser hon. I hennes familj delar hon, maken och sönerna på hushållssysslorna. När hon tänker framåt i tiden hoppas hon mest på att invandrarna ska få jobb.

Hataw Yousif
Ålder: 47 år. Familj: Man och tre söner på 17, 20 och 21 år. Bor: Eskilstuna. Yrke: Arbetslös plusjobbare. Lön: Ska få lön för de sista 20 dagarna som plusjobbare, cirka 8 000 kronor. Sedan ska hon gå till socialen. Hyran är nästan 6 800 kronor.
Är jämställdhet viktigt?
– Ja, jämställdhet är det viktigaste i livet.
Varför?
– Vi kan inte leva tillsammans utan att hjälpas åt. Vi måste förstå varandra.
Behövs 8 mars?
– Ja, det är klart. Kvinnor är orättvist behandlade. Männen har alltid bättre chanser.

”Män i vården får högre löner”
– För att locka män till vården får de högre lön. Det ser vi på på vårt jobb. Så borde det inte få gå till, säger undersköterskan Sarah Wägnert i Eskilstuna.

Sarah WägnertKvinnor är inte sämre än män på att förhandla om lönen, men skillnaderna hänger med sedan generationer tillbaka. 
Rätt till heltid är viktigt för henne och att få jobba mer på natten.
– Nattjänsterna är av tradition väldigt låga. Man ska få jobba så mycket man vill, natt som dag. Kvinnor har 75-procentiga tjänster och vill ha heltid men får det inte. 
Sarah Wägnert är optimist. Jämställd­heten har ökat under årens lopp.
– Mina föräldrar hade råd med att mamma stannade hemma. Idag måste oftast båda arbeta för att få det att gå runt.
Hon är säker på att det kommer att bli ännu bättre i framtiden. Jämställdhet kommer att vara självklart för hennes barn och andra i yngre generationer.

Sarah Wägnert
Ålder: 33 år. Familj: Sambo, Emil, 7 år, Anna, 3 år. Bor: Eskilstuna. Yrke: Under­­sköterska på akutmottagning. Lön: 13 900 kr i månaden. Arbets­tid: 73 procent på natten.
Är jämställdhet viktigt?
– Ja, jämställdhet mellan kvinna och man är lika viktigt som jämlikhet mellan svart och vit.
Varför?
– Det präglar hela samhället.
Behövs 8 mars?
– Ja, det är bra att uppmärksamma jämställdheten just den dagen.

Lika lön och rätt till heltid
Lön och arbete. Lika lön och rätt till heltid. Det är de viktigaste jäm­ställdhetsfrågorna enligt Kirsti Korpi.

Kirsti Korpi– På fabriken jobbar inte männen deltid. Men inom vården har man utvecklat scheman som förutsätter att kvinnor jobbar deltid.
I arbetslivet ligger kvinnor och kvinnors yrkesområden efter, medan männen oftare är förlorare när familjer spricker, tror Kirsti Korpi, som menar att barnen måste få samma rätt till båda sina föräldrar. Vilket i klarspråk betyder att männen bör få rätt till sina barn i större utsträckning än vad som ibland sker.
– Barnen måste komma i första rummet, inte konflikten mellan föräldrarna.
Om hon blickar framåt hoppas hon att kompetens ska börja gå före kön och att lönen inte ska vara beroende av om man är kvinna eller man.
En annan fråga Kirsti Korpi vill lyfta fram är äganderätten. Kvinnor betalar ofta mat och dagis med sina löner, medan männen lägger pengarna på bilen och boendet. Hon efterlyser mer samhällsekonomi redan i skolan för att göra inte minst unga kvinnor varse om vikten av en egen ekonomi.

Kirsti Korpi
Ålder:
Fyller 60 i år. Familj: Utflugna barn, lever ihop med min katt som ”kattbo”. Bor: Nynäshamn. Yrke: Undersköterska. Lön: 22 250 kronor i månaden + ob-ersättning. Arbetstid: 36 timmar/vecka schemalagt med kvällar och varannan helg.
Är jämställdhet viktigt:
– Ja, det är det.
Varför:
– I yrkeslivet drar oftast kvinnor det kortaste strået och vid skilsmässor är det oftast män. Inget av det är rättvist.
Behövs 8 mars:
– Vi behöver inte jämföra oss så mycket med män som jag tycker görs den dagen.

Sätt stopp för kvinnovåldet!
– Ett stort problem är våldet, att kvin­nor inte törs gå ut ensam­ma på kvällen.

Sandra PegelSandra Pegel är badvärd på ett bad i Gävle.
– Just nu känner jag mig ganska jämställd, i mitt eget liv. Viktigast på jobbet är att vi har lika lön för lika jobb och att man får välja jobb utifrån de kvalifikationer man har och inte utifrån kön. På min arbetsplats är vi fem killar och fyra tjejer som är badvärdar. Vi gör samma jobb och jag har lika mycket i lön som de som har jobbat lika länge. Ett stort problem i samhället är våldet, att kvinnor inte törs gå ute ensamma överallt. Min mamma brukar sms:a och fråga om jag kommit hem när jag jobbat sent.
– Mycket har blivit bättre, jag har ju läst om hur det var förr i tiden. Ojämlikhet uppmärksammas mer nu, alltifrån priser hos frisören till orättvisa löner.
– Om tio år hoppas jag att våldet har minskat, helst försvunnit, och att kvinnor inte längre har sämre löner och lägre pensioner än män.

Sandra Pegel
Ålder:
24 år. Familj: Singel i Gävle, med pojkvän i Stock­holm. Yrke: Badvärd. Lön: 18 700 kr. Arbetstid: Oregelbundna, från kl 06 och till som längst 22, jobb var fjärde helg.
Är jämställdhet viktigt?
– Ja.
Varför?
– Så att alla kan känna att de är lika viktiga. Behövs 8 mars? Ja, även om jag själv kanske inte deltar i någon aktivitet.

Trögt med jämställdheten
– Om tio år hoppas jag att man helt fått bort de könsrelaterade lönerna och att heltid är en rättighet och deltid en möjlighet, säger barnskötaren Åsa Hedlöf från Malung.

Åsa HedlöfÅsa Hedlöf anser att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning. Likaså ett arbete så att de, oavsett kön, kan vara ekonomiskt självständiga livet ut.
Hon tycker att det är viktigt att arbeta aktivt med konkreta åtgärder. Till exempel att få fler män på kvinnodominerade arbetsplatser och fler kvinnor på mansdominerade. 
Hon kräver tydliga och aktiva åtgärder i jämställdhetsplanerna. Sexuella trakasserier måste stoppas. Alla ska behandlas med värdighet och respekt oavsett kön, ålder, ursprung eller social tillhörighet.
Något som hon tycker är positivt är att arbetsgivarna börjat arbeta mer aktivt med jämställdhet, inte minst när det gäller löner.
– Jämställdhetsarbetet i samhället går ändå för trögt och tar för lång tid.

Åsa Hedlöf
Ålder:
39 år. Familj: Sambo, ett barn på väg Bor: Malung. Yrke: Barnskötare/pedagogisk assistent. Lön: 19 800 kr/månaden.
Arbetstid: 8.00-16.00.
Behövs jämställdhet?
– Ja.
Varför?
– Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 
Behövs 8 mars?
– Ja absolut, vi måste jobba aktivt för att det ska bli en förändring.

Muhtabs dröm har blivit sann
Som flicka i norra Irak drömde Muhtab Ahmed Raouf om att bli bussförare. Men där var det inte ett yrke för kvinnor. Nu sitter hon snart bakom ratten på Malmös gator.

Muhtab Ahmed RaoufFör sex och ett halvt år sedan kom Muhtab Ahmed Raouf från Irak till Sverige. När hon blev intervjuad med hjälp av tolk tillfrågades hon om vad hon hade för framtidsplaner. Bussförare, var det självklara svaret. Idag går hon en utbildning till bussförare i Malmö.
– Jag var så glad att det kändes som jag flög när jag fick höra talas om utbildningen. Rätten att få arbeta är väldigt viktig. I mitt hemland har kvinnorna inte samma plats och får inte arbeta inom alla yrken, säger Muhtab Ahmed Raouf.
Hon tycker det är viktigt att kvinnor kämpar för sina drömmar och visar att de kan arbeta inom olika yrken.
Vad hoppas du på när det gäller jämställdhet i ett längre perspektiv?
– Jag hoppas att det inte finns kvar några skillnader mellan män och kvinnor.

Muhtab Ahmed Raouf
Ålder:
28 år. Familj: Man och tre barn 10, 8 och 2 år. Bor: Malmö. Yrke: Utbildar sig till bussförare. Lön: Socialbidrag under utbildningen. Arbetstid: Dagtid, går upp 04.30, pluggar innan familjen vaknar.
Är jämställdhet viktigt?
– Ja.
Varför?
– Kvinnor måste förstå att de också är starka och kan klara sig.
Behövs 8 mars?
– Ja, det är ett speciellt datum för mig.

Silvia tog strid mot Filippa
Den borgerliga politiken och Vårdval Stockholm som slår mot kvinnorna är en av de viktigaste frågorna för undersköterskan Silvia Leiva. Med Vårdval Stockholm förlorade hon och andra kvinnor jobben.

Silvia LeivaSedan i höstas har Silvia Leiva samlat in 7 000 namn mot neddragningen på Järva familjecentral (se KA 18/07). Nu fortsätter kampen. Oppositionen är kontaktad och besök ska bokas med sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m).
– Kvinnorna förlorar arbeten. De som jobbar kvar får fler arbetsupp­gifter, frustrationen ökar och de kan inte sova. Järva familjecentral kan inte hjälpa gravida mammor som förut, ungdomar får inte råd om könssjukdomar och preventivmedel. De illegala aborterna kommer att öka.
Om tio år hoppas hon att hennes dotter, i dag 17 år, inte ska behöva kämpa för lika värde som kvinna, att hon om tio är sjuksköterska, har lika lön som en man och mindre arbetstid.

Silvia Leiva
Ålder:
61 år. Familj: Döttrar 17 och 40, son 38. Bor: Rinkeby, Stockholm. Yrke: Under­sköterska, avtalspensionär. Lön: 8 025 kr i avtalspension samt sjukersättning på halvtid.
Är jämställdhet viktigt?
– Ja. 
Varför?
– Alla människor ska respekteras och ha samma rättigheter oavsett om de är män eller kvinnor.
Behövs 8 mars?
– Ja, jag firar som arbetarklass med kvinnor från olika länder.

”Stoppa sexslaveriet!”
– Att få stopp på trafficking, sexslavhandel, är den viktigaste frågan. Det är något som jag är engagerad i.

Ulrika LinckeUlrika Lincke är kyrkogårdsarbetare på Östra kyrkogård­en i Göteborg. Där står jämställdhet inte först på dagordningen bland viktiga frågor.
– Vi har lika lön och förväntas klara av alla arbetsuppgifter, oavsett kön.
I Sverige har vi kommit långt med jämställdheten, men det finns ett pris, säger Ulrika:
–  Vi har blivit så utslätade som män och kvinnor. Varför åker män till Thailand för att hitta en kvinna? Har de blivit rädda för svenska kvinnor? Och törs vi kvinnor inte vara kvinnor, måste vi vara så tuffa?
Om tio år – då hoppas jag att kvinnodominerade yrken inom vården, barnomsorgen och städning har kommit ikapp lönemässigt.

Ulrika Lincke
Ålder:
45 år. Familj: Singel. Bor: Centrala Göteborg. Yrke: Kyrkogårdsarbetare. Lön: ca 20 000 kr. Arbetstid: 7-16 eller 8-16, flextid.
Är jämställdhet viktigt?
– Både ja och nej.
Varför?
– Visst är det viktigt, men ordet provocerar tyvärr. Mänskliga rättigheter är allra viktigast.
Behövs 8 mars?
– Ja, det är en viktig dag, både historiskt och internationellt.