Facklig feminism inget för ministern
En folkpartistisk jämställdhetminister som inte vill kalla sig feminist och en socialdemokratisk LO-ordförande som vill ha bort politikerna från förhandlingsbordet.
Nyamko Sabuni och Wanja Lundby-Wedin rök ihop om nedskärningarna i a-kassan, men var mera sams om kampen mot kvinnovåldet och behovet av jämställdhetsanalys.
Nyamko Sabuni var gäst hos LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin vid det årliga samtalet i samband med kvinnodagen, som egentligen infaller i morgon.
I mötesrummet högst upp i LO-borgen på Norra Bantorget avhandlade de båda i vänlig ton en rad frågor runt familjeliv, samhällstjänster och arbetsmarknad. De är ense om att kvinnor och män har olika villkor men hade ganska olika syn på vägen framåt.
Där LO talar om klass, kön och etnicitet, talar Sabuni hellre om valfrihet, om än inte i alla lägen. Samtalet var kul att lyssna till för att det klargjorde olikheterna, utan att förlora sig i att knipa debattpoänger och tvåla till varann.
Jämställdhetsbonus till de män som stannar hemma med barn är bättre än tredelad föräldraförsäkring som LO önskar sig, tyckte Sabuni, medan Lundby-Wedin tyckte tvärtemot.
Hushållsnära jobb är ett sätt att ge svartarbetande kvinnor chans att jobba vitt – och utarbetade familjer möjlighet till avlastning, menade jämställdhetsministern, medan LO-ordföranden tryckte på att reformen motverkade jämställdheten i hemmet och subventionerade män som inte vill ta ansvar.
Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla, framhölll Wanja Lundby-Wedin, medan Nyamko Sabuni underströk att just den reformen mer handlade om valfrihet, inte att skapa jämställdhet. Nyamko Sabuni ser i stället de 3000 bidragskronorna som ett erkännande av redan hemarbetande kvinnors rätt att välja detta liv, ”även om det inte är mitt liv.”
Wanja Lundby-Wedin gjorde klart att hon inte ville ha politikerlöften om vare sig heltid eller högre lön: Politiker ska inte lova mer pengar till vård och omsorg. Sådant ska parterna förhandla om. Lagstiftning om heltidsjobb är ingen framkomlig väg. Vi kan inte lite på politiska majoriteter.
Foto: Emma Bergstrand
Hettade till gjorde det framförallt om huruvida den sänkta a-kasseersättningen hjälper eller stjälper kvinnor som är arbetslösa på deltid.
– Arbetsgivarna får alla morötter i form av skattelättnader och subventioner, medan de anställda får piskorna, tyckte Wanja Lundby-Wedin. Sabunis argument att åtstramningarna var nödvändiga för att ha råd med annan välfärd fick Wanja Lundby-Wedin att ilskna till och påminna om att de miljarder som sparats genom sämre a-kassa i huvudsak gått åt till skattesänkningar åt välbeställda.
– Bättre att skära ner a-kassan i högkonjunktur när det är lättare att få heltid, menade Nyamko Sabuni och hintade om att även en borgerlig regering kan tänka sig att höja a-kassan under nästa mandatperiod, om den infaller i en lågkonjunktur.
Ett sådant köttben verkade dock LO:s ordförande inte riktigt lita på. Hon lyfte i stället fram att en låg a-kassa även sänker avtalslönen, genom att det finns fler på arbetsmarknaden som är villig att ta jobb till ett lägre pris än tidigare.
Att många olika arbetsgivare får upp kvinnors löner var ett annat argument från jämställdhetsministern som inte riktigt bet på Lundby-Wedin. Det är svårt att få statistik från privata arbetsgivare, men de undersökningar, som bland annat Kommunal gjort tyder inte på att privata vårdföretag är mer generösa än kommuner och landsting, snarare tvärtom.
Båda såg lönekartläggningar och jämställdhetsplaner som verktyg för att visa orättvisor, men Sabuni tycker inte att kartläggningarna behöver göras varje år, eftersom de tar lång tid och resultaten ändå inte behöver synas förrän efter tre år.
Arbetsgivarna erbjuder numera fler heltidsjobb, menade Sabuni. Antalet deltidsstämplare har halverats, enigt statistiken. Frågan är dock om detta betyder att fler får heltid, eller på att färre är anslutna till a-kassan på grund av att det är för dyrt.
Enligt arbetsgivarnas egen tidning Dagens Samhälle är det fortsatt ont om heltider, och nya tuffa regler för deltidsarbetslösa från april verkar inte bita på de kommunala arbetsgivarna. Än är det långt till heltidsjobb för alla som vill ha det, enligt tidningen.
Inte heller subventionerade nystartsjobb för att hjälpa deltidsarbetslösa till heltid är någon hit i kommunerna än, enligt tidningen. (08/2008).
Ordet valfrihet är viktigt för integrations- och jämställdhetsministern, i alla fall på de områden som gäller familjelivet. Däremot när det gäller skolan är lika rättigheter och skyldigheter viktigare än valfrihet. Hon vill ge alla barn lika möjligheter till undervisning genom att avskaffa rätten till befrielse från olika lektioner i skolan av religiösa och kulturella skäl, eller på grund av elevens inställning och hemmiljö. När någon i publiken menade att invandrarflickor pekas ut och stigmatiseras genom förslag om att de ska ”tvingas” in i undervisning, blev Nyamko Sabuni upprörd för första gången.
– Den utbildningsreform som vi föreslår handlar inte om annat än att ge flickor och pojkar från alla kulturer lika möjligheter. Jag kommer aldrig att acceptera att ”de andras barn” ska slippa viss undervisning medan etniskt svenska barn ska gå på all utbildning. Alla barn ska ha lika chanser, sa integrations- och jämställdhetsministern. Och där har hon definitivt en poäng, som det ska bli intressant att se hur såväl offentliga skolor som religiöst inriktade friskolor handskas med.
Alla elever ska ha både rätt och skyldighet att vara med på sexualundervisning, simundervisning och gympa. Lika rättigheter ska gälla också för barn i skolan.