Hallå där: Birgitta Olsson!
Birgitta Olsson, undersköterska i Uddevalla, du har blivit utsedd till årets kvinnliga uppfinnare. Vad är det du har hittat på?
– Jag har uppfunnnit en dosa i plast – en spoldosa som reducerar risken för legionellabakterier med 85 procent.
Vad gör du till vardags?
– Jag jobbar på hjärtavdelningen på Uddevalla sjukhus. Dessutom är jag hygienombud. Jag har funderat mycket på hur man skulle kunna minimera risken för legionärssjukan, en mycket svår typ av lunginflammation. Hur skulle man kunna spola bort gammalt vatten utan att andas in vattenånga?
Nu är du innovatör och har fått ett uppfinnarpris på 5000 kronor. Vad var det för uppfinning du kom på, Birgitta?
– Jag satt en dag i bilen på väg hem för tre år sedan och fick plötsligt en idé när jag tänkte på det här med bakterier.
– Om man tog en stor plastflaska och gjorde hål i botten så att man kunde få in duschmunstycket och spola med hett vatten någon minut så kunde man få bort den första farliga vattenångan och minska risken för sjukdomar.
Birgitta Olsson från Färgelanda har nu kallats årets kvinnliga uppfinnare av Svenska Uppfinnarföreningen. Med stor entusiasm, okuvlig energi och drivkraft har Birgitta förverkligat sin idé till en kommersiellt säljbar produkt.
– Legionellabakterier i duschvatten har orsakat stora problem och svåra lidanden, särskilt för patienter inom sjukvården, säger Birgitta Olsson.
Kommer du att bli rik nu?
– Det vet jag inte. Produkten har nyligen kommit ut och det är mycket arbete och många att träffa. Det är en tuff bransch, men också roligt. Kanske den kan betala tillbaka allt arbete om några år.
Jobbar du kvar i sjukvården?
– Oh ja. Jag har jobbat där i hela mitt liv. Nu är det NU-sjukhuset i Uddevalla. Nu står för Näl och Uddevalla.
Är din spoldosa användbara överallt?
– Jadå, även hemma, på hotell eller idrottsanläggningar. Men främst inom sjukvården.