SVAR: Det finns nog inte ett enda odlingsår när fruktträden får vara helt fria från ohyra! Vissa år är det mer och andra lite mindre, men med de milda vintrar vi haft nu kommer insektsangreppen troligen att öka. Kylslagna vintrar har ju varit ett bra hjälpmedel mot alla skadeinsekter.
Det du fått på bladen kan vara löss eller blomflugans larver. Löss gynnas av både värme och fukt och utgör för det mesta inget jätteproblem. Får du löss på växterna brukar man kunna se en ökad aktivitet av både nyckelpigor och myror, som nyttjar lössen på olika sätt.
Blomflugan liknar en geting med gul-och svartrandig bakkropp och lägger sina larver i närheten av lösskolonier. Larv­erna påminner mycket om en liten snigel och livnär sig genom att suga ur bladlössen. Har du stora besvär av lössen och trädet är litet, försök bespruta med en såpsprit och ta eventuellt bort hårt angripna delar. Är trädet stort tycker jag du kan låta naturen själv sköta balansen. Recept på egen såpsprit: en deciliter grönsåpa, en liter vatten och en till två matskedar T-röd.