Rimmad sej med grönsaksragu
4 portioner
500 gram gråsej, färsk eller fryst
1 msk socker
2 tsk salt
margarin att steka i
grönsaksragu
2 stora morötter
1 squash
2 vitlöksklyftor
200 g coctailtomater
olivolja att steka i
1 dl svarta oliver
2 msk socker
2 msk balsamvinäger

Blanda socker och salt, gnid in fisken och låt dra några minuter. Skala och skiva grönsakerna. Stek morot, squash och vitlök i olivolja. Tillsätt tomater och oliver och fräs någon minut. Strö på socker och låt det smälta. Tillsätt vinägern.
Stek fisken i margarin i en annan stekpanna. Servera med parmesanost.

Receptet ur boken ”Vansinnigt gott” av Kristina Eriksson.
(Albert Bonniers förlag)

Fler recept med godkända råvaror från havet: 

Heta räkor 4 port

1 kg räkor med skal eller 300 g rensade
500 gr krossade tomater
1/2 dl chilisås
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
1 msk curry
1 tsk paprikakrydda
½-1 krm cajennpeppar
½ tsk salt
1 dl matlagningsgrädde

Skala räkorna.
Skär paprikorna i strimlor.
Värm olja i en gryta och tillsätt krossad vitlök, curry, paprikakrydda och cajennepeppar.
Lägg i räkorna och låt dra några minuter. Ta upp räkorna och lägg åt sidan.
Lägg ner krossade tomater, chilisås, paprika och salt i kryddoljan och koka fem minuter.
Tillsätt grädden och koka ytterligare några minuter.
Lägg ner räkorna och låt dem bli varma.

Servera med ris.

Varm sill och potatis 4 port

8 kokta potatisar
1 gul lök
1 burk matjessill
2 msk smör
1 msk mjöl
3 dl mjölk
dill
salt, peppar

Skär potatisen i tärningar.
Finhacka löken.
Stek löken i smöret några minuter på låg värme.
Strö över mjölet, häll över mjölken och koka några minuter under omrörning till såsen tjocknat.
Tillsätt potatisen och koka ihop några minuter.

Skär sillen i mindre bitar och vänd ned i potatisstuvningen tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar.