En ung kvinna som har vikarierat inom hemtjänsten hos Carema berättar för Kommunalarbetaren att hon aldrig fått övertidsersättning. Först ställer hon upp med namn, sedan blir hon rädd att det ska ligga henne i fatet när hon söker nytt jobb inom kommunen.
Vissa månader jobbade hon uppåt 190-200 timmar hos Carema. Hon kunde jobba från sju på morgonen till halvtio på kvällen. Hennes ordinarie arbetstid var fram till klockan 16.00. Även om hon jobbat sju dagar i sträck ringde de henne och ville att hon skulle jobba extra.

Hon är inte den enda som gått miste om övertidsersättning. Susanne Gudmundsson är numera anställd av kommunen på en demensavdelning. Även Susanne arbetade hos Carema utöver sin ordinarie arbetstid och fick ingen ersättning för övertid.
– På kommunen får man extra betalt om man går in på sin lediga dag, säger hon och berättar att hon gick dubbelt i somras hos Carema, först dagtur och sedan kvällstur, för att det fattades folk.
Susanne konstaterar att hon aldrig sa ifrån. Hon jobbade bara på.

Hon fick även lägre lön när hon vikarierade hos Carema, efter att ha jobbat en tid inom den kommunala äldreomsorgen i Karlstad.
Som timanställd hos Carema fick hon nöja sig med 2 200 kronor mindre, 17 300 kronor i stället för 19 500 kronor. När hon fick ett långvikariat lyckades hon dock förhandla upp lönen till 18 500 kronor.
– Droppen blev när vi privatanställda vikarier inte fick engångssumman, fastän kommunen hade gett såväl plusjobbare som vikarier den summan, säger hon. Det var en bidragande orsak till att hon valde kommunen som arbetsgivare, fastän hon har haft bra chefer och tycker att vården var bra hos Carema.

På Carema säger personaldirektör Margareta Sööder;
– Om företaget gjort något fel vill vi självklart rätta till det utifrån vårt kollektivavtal.
Hon berättar att Carema erbjuds cheferna utbildning ibland annat arbetsrätt och kan även få stöd och rådgivning i personalfrågor.
– För oss är det både självklart och önskvärt att vi har en god dialog i samförstånd, både med våra medarbetare och de fackliga representanterna.

Men Agneta Danielsson, Kommunals sektion, tycker att cheferna behöver lära sig mycket mer om arbetsrätt.
Hon förväntar sig mer av arbetsgivarna.
Agnetha Danielsson har även fått telefonsamtal från en medlem som arbetar 50 procent och har sjukbidrag 50 procent. Här uppmuntrade arbetsgivaren Carema henne att jobba extra, det skulle hon få betalt för. Det fattades folk.
– Hon får inte jobba en minut till, hon kan mista hela sjukersättningen, säger Agnetha Danielsson, som tycker att en arbetsgivare inte ska utsätta en anställd för något sådant.
Liza di Paulo Sandberg, ombudsman på Kommunals förbundskontor är inte förvånad att det förekommer felaktigheter.
– Det är svårt att hålla koll, eftersom det inte finns tillräckligt med fackliga företrädare på arbetsplatserna, säger hon.