Oenighet om engångsbelopp
Det kärvar i förhandlingarna om engångsbeloppet för timanställda hos privata vårdarbetsgivare.
Medan timavlönade inom kommuner och landsting redan har fått ett engångsbelopp väntar fortfarande de timanställa inom privat vård och äldreomsorg på beloppet. Det är en engångssumma som inte räknas in i den vanliga lönehöjningen. Det betalades ut i september och ska även betalas i mars.
Föreningen Vårdföretagarna och Kommunal är oense om tolkningen av avtalet.
– Vi har olika uppfattningar, berättar Kommunals ombudsman Liza di Paolo Sandberg.
– Jag hoppas det blir ett slut på det här snart.
Det är kärvt att komma överens, säger hon.
I värsta fall kommer Kommunal att driva frågan vidare till AD, Arbetsdomstolen. Förhandlingar pågår dock fortfarande.
Det finns en tydligare skrivning om engångsbeloppet i Kommunals avtal med SKL, Sveriges kommuner och landsting.
– Vårdföretagarna ville ha andra formuleringar i sitt avtal, men andemeningen är enligt vår uppfattning exakt densamma, säger Liza di Paolo Sandberg.
Men enligt förbundsdirektör Ari Kirvesniemi, Vårdföretagarna står det tydligt i avtalet att engångsbeloppet endast gäller tillsvidareanställda. Han tycker dock att det är tråkigt att det blivit en tvist om detta.
Chefen Margareta Sööder hos Carema är lika övertygad som han är att engångsbeloppet bara gäller tillsvidareanställda, men har gjort undantag för Haparanda. Där har timanställda fått beloppet, men det beror på att det nya löneavtalet inte var klart och de anställda fortfarande gick på kommunens avtal.
Det brådskar att hitta en lösning. I mars ska arbetsgivarna betala ut ett engångsbelopp om 3 600 kronor.
Mängder av besvikna timanställda hos de privata arbetsgivarna väntar att få beloppen. Över hela landet har Kommunal lokalt tvistat med de privata arbetsgivarna och inte kommit överens. Ärendena har sedan gått vidare till förbundet.