Illustration av Magnus BardJust nu kör företaget Hemfrid en kampanj i radio och TV. De hämtar barn och städar hemma. Avdragsgillt.
Allt fler utför och köper hushållstjänster vitt. ”Hushållstjänsterna har blivit en succé”, utropar SvD:s ledarsida (08/02/01) och åberopar en undersökning från arbetsgivarna i Almega och Skatteverket. Runt 3 600 personer uppges ha fått heltidsjobb, varav en stor del utgörs av invandrare och ungdomar.
Heltidslönen i snitt är 16 500 kronor, att jämföra med a-kassans maxbelopp på 14 960 kr före skatt. Samman­taget borde det ”framstå som en vinstlott för varje frisk men arbetslös person”, manar ledarskrivaren, och inkluderar säkert även sig själv i lyckönskan, om presstödet skulle dras in och han blev arbetssökande.
Och visst finns fördelar med ett vitt heltids-jobb exempelvis hos Hemfrid jämfört med ett osäkert svart­arbete utan rättigheter. Om Kommunal får alla  hemarbetare att gå med i facket ökar chanserna till högre löner i branschen. Men där är vi inte än!

Samtidigt betyder tillväxten av låglönebranscher som de hushållsnära en rad problem, för individer och för Sverige. Ett är att anställningarna för arbetare i tjänstesektorn sällan är heltid, utan tim- och deltidsjobb. Därmed kan det bli som i det amerikanska skämtet: ”Jag har varit med och skapat fyra miljoner jobb!” ”Ja, jag vet, jag har tre av dem…”
Ett samhälle som vill växa ska satsa på smartare jobb, inte på fler lågproduktiva verksamheter. Jobb ska löna sig, vilket betyder jobb med bra löner. Den moderata politiken med sänkta löner för att få fler att arbeta mera utvecklar inte Sverige och ger inte alla samma chanser att växa. Den hårda a-kassepolitiken, kombinerat med stängda dörrar för arbetsmarknadsutbildning och komvux, missgynnar arbetare och stänger inne dem i låglönejobb. En trygg arbetslöshetsförsäkring med bra ersättningsnivåer behövs för att öka tillväxten i Sverige. Folk måste få en chans att hitta platsen där de gör bäst nytta, inte jobb till varje pris. Där har s-ordförande Mona Sahlin och nye finanstalesmannen Thomas Östros gett besked och det är bra. 

Kan inte hushållstjänster vara bra för familjefriden? Jo, kanske. Om man tycker att höginkomsttagares barn inte behöver lära sig städa hemma. Och inte tror att hämtatid också är tid att umgås med sina ungar. Prydliga barn som förs in till föräldrar för att säga god natt är inte något nytt under solen.