Det franska Sodexho har städat på Sunderby sjukhus i Norrbotten sedan år 2001 men har nu förlorat kontraktet till serviceföretaget ISS som tog över den första januri.
ISS – utbildningen för de som skulle anställas skedde i slutet av förra året under en helg och städarna fick offra sin fritid. De som arbetade på helgen fick dessutom ta tjänstledigt från Sodexho utan lön för att kunna delta.

Först var det bara fråga om kaffe och lunch som ersättning. Efter Kommunal reagerat lovade ISS en dags ledighet i samband med semestern för dessa två helgdagar.
Kommunal tvisteförhandlar nu och begär skadestånd.
Men det är inte baras detta som orsakat upprörda känslor.
– Jag är besviken på ISS och jag är bekymrad för mina medlemmar, säger Karin Liljestrand, ordförande i Kommunals sektion på Sunderby sjukhus.
Det finns städare som har jobbat i nära 30 år, men någon turordning var de inte fråga när ISS tog över. Turordning innebär att de med flest anställningsår har förtur till de fasta jobben.
Personalen varslades. Sedan fick de göra en intresseanmälan och ISS plockade ut de som de ville ha. Bara 24 av 47 anställdes av ISS. Några av städarna fick fortsatt jobb på annat ställe inom Sodexho, medan de övriga blev arbetslösa.

De fast anställda fick behålla sin lön. En vikarie, som arbetat i 18 år, har dock berättat att han fått sänkt lön. Han får bara grundlönen på 15 800 kronor plus erfarenhetstillägg på 600 kronor hos ISS.
– ISS har inte följt vad de lovat i anbudet när det gäller bemanningen, säger Karin Liljestrand. Visserligen fick några av ISS:s egna städare jobb, men det är ändå tio personer färre som ska städa lika stora områden. ISS har i sitt anbud lovat att bemanna med 40 personer men det är endast 30, enligt Karin Liljestrand.
Nu fattas vikarier. Företaget söker dessutom personal under helger på tjänster som är endast 38 procent.
– Bedrövligt, tycker Karin Liljestrand.
Karin Liljestrand får ta emot samtal från städare som säger att de inte orkar, att de inte hinner städa områdena i den takt som de ska göra.  Det finns till och med de som jobbar gratis övertid.

Ilona Baranyai, segmentschef på ISS huvudkontor är förvånad över att Kommunal begärt tvisteförhandling
– De anställda ska ju få ledigt i stället, säger hon.
Ilona Baranyai säger att företaget har den bemanning de lovat. Däremot har ISS en annan organisation än Sodexho och eftersom ISS tog över nu i januari tar det en tid innan allt fungerar i praktiken. ISS har även egna städare som de anställt på sjukhuset. De hade annars riskerat att bli arbetslösa.
De 38-procentiga tjänsterna förklarar hon med att de bygger upp organisationen enligt anbudet.

ISS Facility Service har sitt huvudkontor i Köpenhamn. Ägs av EQT och investmentbanken Goldman Sachs. Största investeraren i EQT är  Wallenbergs Investor.
ISS har 410 000 anställda i 53 länder, varav 12 000 i Sverige.
Avtalet på Sunderby sjukhus omfattar städning av
66 000 kvm. Kontraktsvärdet uppgår till 83 miljoner kronor.