Kungsbacka ska bli ekologiskt – skolköken först ut
Kungsbacka kommun ska byta ut traditionellt producerad mjölk, naturell yoghurt och filmjölk, bananer, knäckebröd och kaffe mot ekologiskt odlat.
– För oss är det inget merarbete, säger Lisbeth Gustafsson, ekonomibiträde på Älvsåkersskolan.
Tillsammans med några av de närliggande förskolorna har man redan börjat använda ett större utbud av ekologiska produkter.
– Det känns bra för oss att bidra till en bättre miljö. Vi får så mycket beröm för den goda maten. Nu kanske den smakar ännu bättre, säger hon.
Skolan och förskolorna har redan en bestämd inriktning mot hälsosam mat och har ett särskilt avtal som innebär att måltidspersonalen serverar ett större utbud av ekologiska produkter samt använder fullkornsprodukter och lättsockrade tillbehör.
Kommunfullmäktige beviljade i slutet på förra året ett extra bidrag på 1 miljon kronor för att stimulera inköpen av ekologiska livsmedel. I Kungsbackas miljömål ska andelen miljövänlig mat senast år 2011 uppgå till 25 procent.