”Orättvist vårdval med moderat politik”
Närakuterna ska få vara kvar. Undersköterskor ska inte missgynnas. Och vårdvalet ska vara rättvist.
Det lovar socialdemokraterna i Stockholm i sin oppositionsbudget.
Kommunals medlemmar har protesterat mot att närakuter försvinner, bland annat i Jakobsberg. Men socialdemokraterna lovar i sin oppositionsbudget att de ska få vara kvar, dessutom ska ytterligare tre närakuter inrättas i Nynäshamn, Botkyrka och Liljeholmen.
Vårdval Stockholm, som införs av den borgerliga majoriteten vid årsskiftet, har ett ersättningssystem som missgynnar undersköterskorna. Ett patientbesök hos dem ger mindre ersättning än ett besök hos sjuksköterskor eller läkare.
Det innebär att undersköterskor redan har börjat sägas upp på vårdcentralerna. Ett sådant ersättningssystem tänker inte socialdemokraterna ställa upp på.
Överhuvudtaget riktar socialdemokraterna stark kritik mot Vårdval Stockholm. Frågan de ställer sig är inte om det ska få finnas privata alternativ utan om det kommer att finnas plats för några offentliga vårdcentraler överhuvudtaget.
– Vi är kritiska till att Vårdval Stockholm inte är en valfrihetsreform för patienterna utan snarare en valfrihetsreform för dem som levererar vården, säger Ingela Nylund Watz, gruppledare för socialdemokraterna.
Att privata vårdgivare kan etablera sig fritt var som helst säger socialdemokraterna nej till.
– De folkvalda måste ha möjlighet att styra vårdutbudet. Vill någon vårdgivare starta ytterligare en verksamhet i innerstan i Stockholm ska vi kunna säga nej men föra ett samtal om att i stället etablera sig i exempelvis Fittja eller ett annat område där det finns behov av fler läkare.
Det ersättningssystem som den borgerliga Alliansen lanserar innehåller, enligt Ingela Nylund Watz, inte någon kompensation för socialt utsatta områden.
– Vi ska se till att detta återinförs, säger hon.
Vårdval Stockholm införs från och med årsskiftet. Invånarna kan välja att lista sig hos en vårdgivare som landstinget har godkänt, privat eller landstingsdriven. Vårdgivaren får ersättning för de patienter som valt att komma dit och de som gör besök där. Ett läkarbesök ger mottagningen en grundersättning på 485 kronor, sjuksköterskebesök 200 kronor och undersköterskebesök 100 kronor.
Läs mer om Vårdval Stockholm på www.vardguiden.se
Socialdemokraternas oppositionsbudget inom Stockholms läns landsting
400 miljoner kronor mer till sjukvården än den moderata budgeten:
- 110 miljoner till närsjukvården
- Barnsjukvården, 64 miljoner kronor mer
- Psykiatri och missbruksvård, 45 miljoner kronor
- De äldres sjukvård, 35 miljoner kronor mer
- Folkhälsa, 35 miljoner kronor mer
- Akutsjukvården, 50 miljoner kronor mer
- Vårdgarantin, 30 miljoner kronor mer
- Tandvården ska rikta mot områden med sämst tandhälsa.
- Starta ett sprutbytesprojekt för narkomaner.
- Allmän vaccinering av flickor mellan 15 och 17 år för att motverka framtida livmodershalscancer.