Leif jobbade avtalslöst när hans kropp krossades
Kommunals medlem Leif Källgren på Gotland fick ett betongblock på 800 kg över sig under arbetet.
Hans arbetsgivare hade inte tecknat kollektivavtal och Leif fick ingen ekonomisk ersättning för arbetsskada.
Det här är en historia vad som kan hända när ett företag inte tecknar kollektivavtal med därtill hörande arbetsmarknadsförsäkringar. Förutom all sveda och värk har Leif Källgren hittills förlorat mycket pengar sedan händelsen.
Olyckan hände i november 2006 då Leif fick ett tillfälligt arbete hos en underentreprenör som skulle utföra ett arbete på museet Gotlands Fornsal.
Källgren tillhörde Kommunal eftersom han tidigare arbetat på en minkfarm och på Visbytravet. Sedan gick han arbetslös en tid innan en kompis med enmansbolag och en lastmaskin hörde av sig och ville anställda Leif Källgren.
Jobbet gick ut på att lyfta och placera in 80 till 160 cm höga L-formade betongelement på ett speciellt ställe på museet. Där var det trångt och man beslöt att kapa av den nedre delen så blocket istället fick formen av ett ”I”.
Sedan skulle det stabiliseras.
Betongblocket hängde i stroppar. Leif arbetade under med för att justera in placeringen då det gled av, föll över honom och krossade hans ryggrad, revben, bäcken, höftledsben och punkterade lungorna. Han trodde han skulle dö när luften gick ur honom. Han förlorade medvetandet.
– Jag vaknade till igen när min kollega lyckades lyfta betongen så jag fick luft. Då kände jag att jag fick en ny chans!
Om Leif Källgrens arbetsgivare tecknat kollektivavtal med facket hade han från första sjukdagen kunnat få ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst, sveda och värk.
Kommunal Gotland fick kännedom om olyckan och rådfrågade LO-TCO Rättsskydd. Eftersom det inte fanns något avtal med olycksfallsskydd var det inte mycket att göra. Därför avslog Kommunal Leifs begäran om fri rättshjälp.
– Polisen utredde först olyckan, men de sa direkt att det inte fanns någon misstanke om brott, hur de nu kunde avgöra det, säger Leif Källgren.
Arbetsmiljöverket gjorde dock en grundlig genomgång av olyckan och fann att det begåtts brott mot arbetsmiljölagen på hela fem punkter. Bland annat utfördes arbetet på fel sätt. Riksbedömning och kunskaper om systematiskt arbetsmiljöarbete saknades.
Ärendet är nu överlämnat till åklagaren som eventuellt väcker åtal mot Leifs arbetsgivare.
En fällande dom är Leifs enda möjlighet att få ut skadestånd.
– Om arbetsgivaren hade haft kollektivavtal hade Leif Källgren fått ut allt vad som gått att få ut. Det här understryker verkligen hur viktigt det är, säger Anne-Marit Överby, försäkringsombudsman på Kommunal.
Leif Källgren i Visby sitter i dag i rullstol. Han väntar på nya operationer och arbetar på sin rehabilitering.
Den svåra olyckan har inneburit stora kostnader för Leif. Totalt har han fått lägga ut omkring 100 000 kronor första året.
– Jag hade aldrig en tanke på att fråga min arbetsgivare om kollektivavtal, säger han.
Hans egen hemförsäkring med olycksfall gäller bara fritiden, inte jobbet.
– Nu förstår jag hur viktigt det är. Jag vill verkligen uppmana alla att kolla om de har avtal med försäkringar på sina arbetsplatser!
Om arbetsskador och kollektivavtal
Alla LO-medlemmar som jobbar på arbetsplatser där det finns kollektivavtal har rätt till TFA, (trygghetsförsäkring vid arbetsskada) eller ersättning som motsvarar TFA.
TFA är en avtalsförsäkring som gäller för arbetare och tjänstemän anställda inom Svenskt Näringslivs, LO:s, PTK:s och kooperationens avtalsområden.
Du kan få ut ersättning från försäkringen av flera orsaker:
- Olycksfall i arbetet.
- Färdolycksfall, det vill säga skador som hänt på väg till eller från arbetet (om det olycksfallet täcks av trafikskadelagen= trafikförsäkring).
- Arbetssjukdomar som varar längre tid än 180 dagar.TFA är en "stor" försäkring som det är svårt att beskriva tydligt på ett begränsat utrymme. Olika regler gäller för olika skador och i olika situationer. Följande faktorer styr ersättningen:
- Akut sjukdomstid eller invaliditetDen akuta sjukdomstiden är den tid - kort eller lång - som går åt för att skadan ska läka ut. Under den akuta sjukdomstiden lämnas olika slags ersättningar beroende på:
- vilken typ av arbetsskada som du drabbats av
- om arbetsgivaren vållat skadan eller inte