Det första renodlade europeiska företagsrådet inom hälsovården har börjat sitt arbete. Det har tagit tid. Det tog två år att förhandla fram ett avtal.
År 2006 bildade Capio och fackföreningar i sex länder slutligen ett företagsråd, men inte förrän nu har rådet träffats.
– Vi blev försenade, eftersom riskkapitalbolag köpte Capio på hösten förra året, berättar undersköterskan Kevin Thompson.
Syftet med företagsrådet är att ge de anställda insyn och kunna påverka.

Capios VD Paul Hökfeldt inledde mötet i Genève med att tala om att han lämnar sitt uppdrag. Capio har lagt bud på att köpa ett stort laboratoriebolag Unilab, där han ska bli ordförande.
Så gick han från mötet. Två andra chefer dök dock upp så mötet kunde fortsätta.
– Avtalet bygger på att VD:n är närvarande, säger Kevin Thompson. Som facklig representant i Capios styrelse har han dock en hel del insyn.

De fackliga representanterna diskuterade på mötet vad det innebär att ha blivit uppköpta av riskkapitalbolag, vikten av en bra personalpolitik och framtida gemensamma strategier.
– Samverkan mellan arbetsgivare och anställda fungerar inte bra i Tyskland och Spanien. Det fick nu högsta ledningen reda på och måste ta till sig, säger Kevin Thompson.
– Problemet är att vi inte har ett gemensamt språk. I Genève var det tolkning som gällde.
Resor får arbetsgivaren betala, liksom logi och tolk.

Unilab kommer att få verksamhet i elva länder och Capio ska knoppa av Unilab i ett särskilt bolag. Det innebär att en del av Kommunals medlemmar på S:t Görans sjukhus hamnar i det bolaget. Då kan det bli aktuellt med ett särskilt företagsråd även inom Unilab.

1994 antog EU:s ministerråd direktivet om europeiska företagsråd. (EWC, European Works Council).Idag finns cirka 800 sådana råd i Europa.
På mötet i Genève deltog 20 arbetstagarledamöter från Danmark, Frankrike, Norge, Spanien, Sverige och Tyskland. Även fackliga representanter från SKTF och SACO ingår. Minst två möten per år ska äga rum.
Kevin Thompson utsågs i Genève arbetstagarordförande i rådet.
Capio med verksamhet i åtta länder ägs av riskkapitalbolagen Apax Europe, Nordic Capital och Apax Frankrike.