”Privat städfirma igen? Nej tack!”
-- Vart ska jag ta vägen? undrar städerskan Linda Dürichen, 32, och ser orolig ut.
Alliansen i Södertälje vill sälja ut det kommunala städbolaget där Linda till slut fick arbetsro.
– Aldrig i livet att jag städar hos ett privat företag igen, säger Linda Dürichen, där hon sitter på Kommunals fackexpedition mitt inne i centrala Södertälje.
Att sälja ut det kommunala Telge Rent, som Alliansen vill, har orsakat många upprörda känslor.
Telge Rent startades första april 2004 och har på tre år sänkt sjukfrånvaron från 30 till 9 procent. Personalen har fått utbildning
i städteknik, ergonomi, arbets-miljö och miljö. Städarna har friskvård och varje år görs en hälsoprofil. De får även hjälp med att sluta röka. Personalen har fått arbetskläder och egen mobiltelefon. Varje månad får de brev om hur det går för företaget och annan viktig information.
Men Alliansen anser att privata städbolag kan städa billigare.
Linda som varit med om att städa privat är inte lika entusiastisk. För tre år sedan träffade jag henne för första gången. Då städade hon på Täljegymnasiet för 81 kronor i timmen. På tre och en halv timme skulle hon klara av sex stora klassrum, aulan, fem ytterligare rum, tre trappor och tjugo toaletter. Kommu-nen hade lagt ut städningen till det privata Swede Serviceföretagen för att minska kostnaderna. Till slut blev Linda utan lön. Företaget hade anlitat svartarbetare och tillgångarna tillföll kronofogden. Det slutade med att direktören för Swede fick fem års fängelse.
– Jag fick städa gratis, minns Linda.
Kommunen tog tillbaka städningen och utvecklade Telge Rent.
Sjukfrånvaron sänktes så myc-ket så att andra kommuner skickade folk på studiebesök för att se hur det gått till. Linda fick fortsätta städa. Ett år senare träffade jag henne igen. Hon städade på fritidsgården Tajen och mådde mycket bättre. Hon hade heltid och fick ut 6 000 kronor mer i månaden efter skatt än hon fick på sina timmar hos Swede.
Även om Linda har det bättre har hon en utsliten axel.
– Vilket företag vill ta över mig? undrar hon.
Nu sitter hon tillsammans med tre andra städare och oroar sig över vad som ska hända om de får en ny arbetsgivare.
Städarna tycker att de har bra ledning och bra arbetsklimat, även om det kan vara tufft ibland.
– När någon är sjuk, måste man vara än här än där, hinna på så många ställen, säger Barbro Sigurdsson. Hon var tidigare arbetslös. Med stöd av ett projekt, som gått ut på att få fler i arbete, har hon blivit timanställd hos Telge Rent.
Bengt-Arne Åhrberg från Kommunal är övertygad om att om ett privat städbolag ska göra vinst måste bolaget säga upp städare och anställa igen på lägre löner.
Här har städarna ett genom-snitt på 17 300 kronor. De har även fått bonus, ett engångsbelopp på 7 300 kronor om de arbetar heltid.
Avsikten var att Telge Rent skulle utvecklas vidare, kanske ta ansvar även för måltidsverksamheten och satsa vidare på inte-gration och mångfald, berättar han.
Josefine Tilly (s) är vice ordförande i Telge Rents styrelse tittar in som hastigast.
– Alliansen i Södertälje drivs av ideologisk blindhet, säger hon.
Hon undrar varför Telge Rents anställda med 87 procent kvinnor och en genomsnittlig medel-ålder på 48 år offras och får gå en oviss framtid till mötes?
Eftersom socialdemokraterna inte har egen majoritet i Söder-tälje är hon även rädd att städarna offras på samarbetets
altare för att utestänga nationaldemokraterna, som har en vågmästarroll.
Ewert Sjöstrand, vd för Telge Rent, säger senare i telefonen att han inte tror att det går att pressa de anställda mer. De kvadratmetrar man hinner städa per timme är i nivå med den privata städmarknaden.
Telge Rent
Telge Rent ingår i Telgekoncernen med elva olika bolag och städar skolor, förskolor och andra lokaler och har 160 anställda. Har tidigare gått med förlust, men i år kommer det att gå runt.
Koncernstyrelsen har beslutat att behålla och utveckla Telge Rent men Alliansen har gått emot detta.
Det mesta av städningen i Södertälje kommun sköts av kommunen. Endast en liten del lades tidigare ut på entreprenad. Städbolaget ISS fick städa på Täljegymnasiet. Upphandlings-enheten var inte nöjd med ISS och Swede Serviceföretagen tog över. Swede anlitade svartstädare och gick i konkurs. En del städning sköttes även tidigare av Lokalvårdarna Hernandez. Också det bolaget hade svartstädare och skatteskulder. De vann anbudet på grund av sina låga priser.