Det har pågått en rad seminarier i Folkets Hus under världsvattenveckan, om allt från att samla på regnvatten till klimatfrågor.
Ett helt annat möte ägde under veckan rum i ABF-huset. Där fanns bland deltagarna en påtaglig oro över Stockholm Vattens framtid. Mötet utmynnade i förslag om hur man ska stoppa utförsäljningen av bolaget.

Conny Nilsson
Conny Nilsson, sektionsordförande Kommunal.

Conny Nilsson berättade om den verksamhetsplan som den borgerliga majoriteten lagt fram. Stockholm Vatten har styckats upp på mindre bolag och två är redan på väg att säljas ut.
De fackliga organisationerna har krävt att få veta följderna av all utförsäljning, men får inget vettigt svar.
– Den nuvarande majoriteten bara tutar och kör, sade Conny Nilsson.

Björn Noremyr arbetar på Stockholm Vatten och är Kommunals representant där.
Han berättade senare att tjugo procent av underhållet i ledningsnätet kommer att dras ner. Han har ännu inte fått reda på vad som kommer att hända Kommunals 150 medlemmar.

Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson, KTH.

Jan-Erik Gustafsson, docent på KTH, Tekniska Högskolan i Stockholm sade att folk i allmänhet tycker att Stockholm Vatten är bra, så varför bry sig. Men det finns starka skäl till oro. 108 personer har redan lämnat Stockholm Vatten. I slutändan befarar han att Stockholm Vatten läggs ut till något stort utländskt vattenföretag.
Representanter från Kommunal fick frågan vad facket gör för att förhindra utförsäljning?
– Ja, där har vi problem, erkände Conny Nilsson.

Inga-Lena Wallin, internationell sekreterare på Kommunal, sade att förbundet varit och är väldigt bekymrade över vattenprivatisering i andra länder men nu insett att bekymren även gäller vårt eget land.
– Vi slåss emot en ideologisk blindhet att lägga ut det mesta på entreprenad, vi måste hitta vägar att nå väljarna i Stockholm, sade hon.

Tommy Kane från Strathclyde universitetet i Skottland berättade om hur det gick i England när vattnet privatiserades 1989, om prisökningar och skyhöga ersättningar till de privata vattendirektörerna. Han talade sedan om Scottish Water, ett offentligt bolag som reformerats, vilket betyder att allt fler privata företag utför jobben med läckor i vattenrören, värre än i England.
– I Stockholm Vatten ser de privata företagen ett välskött företag, som de riskfritt kan ta hand om, sade han.

Fotnot:
Mötet arrangerades av Corporate Europé Observatory, The Council of Canadians och Attac i samarbete med ABF.

| Foto: Tobias Holmqvist |