Under världsvattenveckan lanserades GWOP, Global Water Operators’ Partnership. Det handlar om att FN nu genom sin organisation FN-Habitat kommer att sätta upp nätverk över hela världen där vatten- och avloppsverk delar med sig av sina kunskaper till varandra. De allra flesta, över 90 procent är offentliga.

Sedan flera år tillbaka har facket, framför allt via ISKA, den fackliga internationalen för offentligt anställda, verkat för denna idé. Men det krävdes att David Boys, anställd inom ISKA, själv fick en plats i FN:s rådgivande styrelse för vatten – och avloppsfrågor, för att påverka FN. I åratal har privatisering ansetts som lösningen för att förse fattiga länder med dricksvatten, inte minst hos Världsbanken.  
Genom att ISKA ger stöd till ett forskningscenter i London har facket kunna bygga upp argument för att väl fungrande offentliga vattenföretag kan ge råd och tekniskt stöd till dem som inte är det. Ett partnerskap utan vinstsyfte.
Sådana modeller har redan prövats och prövas.

Stockholm Vatten är välkänt över hela världen för sitt expertstöd till bland annat vattenbolaget i Riga i Lettland och Kaunas i Litauen. Något som det har blivit stopp för. Den nya borgerliga majoriteten anser inte att Stockholm Vatten ska engagera sig internationellt på det sättet.
– Det är mycket kortsynt, från internationell synpunkt förlorar vi en mycket viktig samarbetspartner. Jag är mycket besviken. Nätverket kommer att ta längre tid att bygga upp, säger David Boys.
Allt fler offentliga företag i världen har redan börjat utveckla samarbete med varandra. Ett exempel är ett offentligt vattenbolag i Buenos Aires i Argentina som utbyter erfarenheter och kunskaper med ett vattenbolag i en stad i Peru.

David Boys säger att det är viktigt att facket inte bara sysslar med förhandlingar om löner utan även driva andra samhällsfrågor, till exempel att vatten ska skötas offentligt.
– Då kan vi få stöd från andra organisationer och föreningar.
Att FN nu öppnar sig för andra alternativ tror han också beror på att så många privatiseringar misslyckats.
– Fattiga är fattiga för de har inga pengar och de privata företagen måste göra vinst. Därför fungerar det inte, säger han.
Han påpekar också att FN:s millenniemål måste uppnås. Andelen människor i världen som saknar rent dricksvatten ska halveras fram till 2015.

| Foto: Tobias Holmqvist |