I fredags den 10 augusti trädde Kommunals blockad mot ridanläggningen Fenix Park utanför Kristianstad ikraft.
Dagen efter lämnade en grupp barn lägret och nya anlände till den sista veckan för säsongen.
I samband med det delade Kommunal och de anställda medlemmarna på Fenix Park ut information på en allmän väg en bit ifrån gården om vad blockaden gällde. Den handlade om ägarens vägran att skriva på kollektivavtal och att företaget åtsidosatt arbetstidslagen och betalat ut kraftigt dumpade löner till lägerledarna.

Ägaren Georg Hultgren kom då körande i sin jeep och gjorde hotfulla manövrar med med sin stora jeep.
– Vi fick trycka oss mot staketet för att inte bli påkörda. Sen vände han och körde mot oss en andra gång, säger 17-åriga Helena Haak som själv ringde polisen i Kristianstad för att anmäla ägaren.
Polisen kom till platsen strax efter tio på förmiddagen. Händelsen rubriceras av dem som försök till misshandel.

Fenix Park blockad
17-åriga Helena Haak höll på att bli överkörd av Fenix Parks ägare George Hultgren när hon i lördags delade ut information om blockaden.
Foto: Kristian Pedersen

Ägaren blev polisförhörd men han vill inte uttala sig för medierna om detta. Istället uppmanades både Sveriges Radio och Kommunalarbetaren att lämna deras privata område.
– Det känns inte bra att lämna sitt barn här, sa en mamma från Malmö när hon fick information om konflikten. Hon ville vara anonym.
– Men det är inte mycket att göra nu när vi betalat avgiften. Min dotter har sett fram emot det här länge. Hon älskar hästar.
Andra föräldrar vägrade att ta emot information eller sa att det finns två sidor och man vet inte vem som har rätt.

Stämningen blev stundtals mycket hätsk och debatten vi vägkanten livlig mellan fackrepresentanter och en del pappor som ställde sig på Georg Hultgrens sida.
– Det här var drömjobbet trodde jag när jag kom hit på försommaren, sa Emma Scolat och Elina Sandkvist från Malmö. Allt på Fenix Park ser så fint ut, men det är bara på ytan. Allt blev till en mardröm. Men vi tänker kämpa för att få rätt!
– Vi ger oss inte, vi ska kämpa mot att unga tjejer med hästdrömmar blir utnyttjade, sa Tommy Nilsson från Kommunals sektion 43 Djur & Natur.

Kollektivavtal

En arbetsgivare som inte tecknar kollektivavtal kan betala låga löner och strunta i att försäkra sin personal mot olyckor, strunta i ob- och övertidsersättning, pensionspremier och annat.
En del andra länder har lagar som skyddar de anställda, i Sverige har arbetsgivare och fackföreningar istället valt en modell med kollektivavtal. Därför har facket rätt att ta till blockad mot företag som vägrar teckna avtal.