Får arbetsgivare bete sig hur som helst?
Jag började i augusti 1999 på ett vikariat åt kommunen och blev vintern 2003 automatiskt tillsvidareanställd. Men jag sades upp två veckor efteråt på grund av arbetsbrist. Jag hade en uppsägningstid på sex månader. Dagen efter det att uppsägningstiden gick ut fick jag en visstidsanställning (säsong) från augusti 2003 till mars 2004 på samma arbetsplats och med samma arbetsuppgifter.
Så här har det pågått år efter år ända fram till mars 2007. Enda nyheten säsongen 2006-2007 var att vi fick arbetstiden förkortad från 100 procent till 75 procent. Samtidigt anställde arbetsgivaren två personer, varav en är plusjobbare och en är anställd på bidrag på 100 procent året om.
• Vart försvann arbetsbristen som jag blev uppsagd för? Man har ju anställt två personer på heltid?
• Vart tog min företrädesrätt till återanställning vägen?
• Hur kan arbetsgivaren ta bort 25 procent av vår arbetstid, när man behöver anställda på heltid?
• Har man inte uppnått en ny automatisk tillsvidareanställning när man haft visstidsanställning på två och ett halvt år (fyra säsonger) plus uppsägningstid på sex månader från 2003?
• Hur ska jag kunna få tillsvidareanställning när plusjobbare och andra bidragsanställda går före?
• Till sist: om man vikarierar för en tillsvidareanställd på heltid och den personen kommer tillbaka på 50 procent, måste då inte arbetsgivaren anställa någon på de resterande 50 procenten och när samma person har semester? Eller har man rätt att ta in bidragsanställda?
En som undrar
SVAR:
• Det är tveksamt om det verkligen förelåg arbetsbrist när du blev uppsagd från din tillsvidareanställning vintern 2003, eftersom det ju fanns arbetsuppgifter fram till mars 2004 då säsongen tog slut.
• Förstår jag dig rätt har du efter mars 2004 varit anställd under säsong (augusti till mars) fram till mars 2007. Det framgår inte vilken sorts arbete du haft. Men säsongsanställning är tillåten vid arbete som på grund av naturens växlingar eller liknande bara kan utföras under en viss del av året. Ger arbetsgivaren dig beskedet att du inte kan få ny säsongsanställning när nästa säsong börjar, har du företrädesrätt till återanställning från beskedet tills nio månader gått efter ny säsongstart.
• Sedan erbjöds du uppenbarligen 75 procents arbete den senaste säsongen under perioden augusti 2006 till mars 2007 och du tackade ja. Företrädesrätten innebär inte att du har rätt till samma anställningsform eller samma arbetstidsmått som du hade i din tidigare anställning.
• Rätten till automatisk tillsvidareanställning gäller för närvarande bara om den tidsbegränsade anställningen är ett vikariat. Men den 1 juli 2007 träder en lagändring i kraft, som innebär att det blir mycket lättare för arbetsgivare att anställa på begränsad tid. Automatisk tillsvidareanställning ska dessutom inte bara gälla vid vikariat. Även den som varit anställd i så kallad allmän visstidsanställning mer än två år under en femårsperiod, ska automatiskt få en tillsvidareanställning. Men detta gäller inte säsongsanställning.
• Slutligen är det upp till arbetsgivaren om han vill anställa någon på de resterande 50 procenten. Gör han det gäller vanliga regler om företrädesrätt till återanställning och till högre sysselsättningsgrad. De ”bidragsanställda” har troligen särskilt anställningsstöd eller så kallad utvecklingsanställning och omfattas inte av Las. Arbetsgivaren kan anställa dem även om någon annan har företrädesrätt till åter-anställning eller högre sysselsättningsgrad.
Sammanfattningsvis: Jag bedömer att man kan ifrågasätta enbart uppsägningen av din tillsvidareanställning vintern 2003.
I Las finns regler om korta tidsfrister för att påkalla förhandling och väcka talan. Dessa frister har för länge sedan löpt ut när det gäller ett eventuellt brott mot Las vintern 2003. Du belyser med din fråga hur otrygga de tidsbegränsade anställningarna är. Tyvärr lär vi få se mer av dem genom de ändringar som den borgerliga regeringen nu inför.