Hur länge älskar en moderat?
Jag älskar kollektivavtal! Den som ropade så glatt i valrörelsen var moderaten Gunilla Carlsson.
Hon trädde fram som kollektivavtalskramare, på ett partimöte, under närmast väckelserörelseliknande former. Gissningsvis var den spontana bekännelsen regisserad av partistrategerna. Vad är kärleken till facket och kollektivavtal värd i dag?
KA har i ett antal artiklar skildrat en aktör i Nacka, Curanda, som vägrar skriva kollektivavtal med Kommunal. Företaget är därför försatt i blockad. Vår reporter har påvisat en rad missförhållanden på företaget och regelvidrig behandling av de anställda. Vi har fått många reaktioner. I det här numret berättar vi också om den Lex Sarah-anmälan som gjorts av en grupp före dettaanställda, om misstänkt fusk med tidsredovisningen. De vårdbehövande har inte fått det bistånd och den hjälp de har rätt till, något som de inte alltid själva har förmåga att kontrollera.
Den moderatstyrda kommunen, som satsat stort på kundval med många små företag, har satsat betydligt mindre på att följa upp och kontrollera hur dessa sköter sina åtaganden. Att offentligt betalda tjänster ska skötas av företag som har avtal med facket, vilket är en förutsättning för exempelvis medbestämmandelagen och en rad trygghetsförsäkringar, nej, det är inget som Nacka kommun vill lägga sig i. Eller ens uppmuntra.
Kärleken till kollektivavtal verkar ha falnat lika hastigt som den flammade upp.
I den något större och lika borgerliga grannkommunen Stockholm är experimentet Utmaningsrätt i full gång med att genomföras. Allt som sköts kommunalt ska kunna utmanas med ett privat anbud, enligt det moderata borgarrådet Kristina Axén Olin (se sid 19). Några anställningsvillkor enligt kollektivavtal, som det tidigare rödgröna styret införde, är det dock inte tal om. Kommunen ska inte göra polisens jobb, säger hon och anser alltså att arbetsmarknaden ska hanteras via polis! Hon tycker däremot att det är bra med en blandning av offentligt och privat.
Men i stadsdelen Södermalm, med 114 000 invånare, ska nu all äldrevård och omsorg säljas ut! Förvaltningen får inte lägga något eget anbud och det ska inte finnas något kommunalt att välja på. Små underentreprenörer ska få komma in, vilket riskerar en arbetsmarknad utan insyn, betald med skattepengar. Kommunala skolor är oroade, då de nu ser att de får behålla 72 procent av skolpengen, mot 98 procent för friskolorna. Finns en dold agenda som styr mot avknoppning och tvångsprivatisering även här?
Att ställa frågan till Alliansen lönar sig inte – de säger bara: Ni fick vad ni röstade på. Den som trodde på kärleken måste känna sig grundlurad.