Valfriheten säljs ut i Stockholm
Invånarna på Söder i Stockholm kommer inte längre kunna bo i eller anlita ett äldreboende, som kommunen driver. Allt ska skötas privat. Förvaltningen får inte lägga något eget anbud.
Så kommer det att bli inom en snar framtid på Södermalm i Stockholm. All äldreomsorg ska läggas ut på entreprenad. Och det ska gå snabbt. Det har den borgerligare majoriteten, med moderaterna i spetsen, beslutat.
Redan i år ska två äldreboenden upphandlas. Sedan följer en mängd boenden under de två följande åren, så att det till slut inte finns något kvar som drivs kommunalt. Även gruppbostäder för funktionshindrade, social omsorg, en fritidsgård, och parklekar ska säljas ut.
Stefan Ehn är undersköterska på Bergsund äldreboende.
Han säger att flera valt att arbeta inom just kommunen eftersom de har dåliga erfarenheter av att jobba privat. Det har varit krångel med löner och arbetstiden har sänkts, från heltid till deltid.
– Vi har nu fått ett bra löneavtal och är oroliga att det inte kommer att gälla hos en privat arbetsgivare, säger han och berättar att även anhöriga är oroliga.
I torsdags klubbade ändå den borgerliga majoriteten igenom sina planer. Detta trots många protester.
Ett nätverk ”Sälj inte Söder” har bildats. Det har varit namninsamlingar, protester från oppositionspolitiker och inte minst från Kommunal.
– Vi vet att kommunen är ett alternativ som många vill ha, det gäller både vårdtagare och anställda, berättar Bengt Olsson, facklig representant på Kommunal Södermalm.
Kommunal har sagt nej till att all verksamhet upphandlas.
– Vi hade som krav att förvaltningen deltar i kommande upphandlingar med anbud i egen regi, att det finns valfrihet mellan privat och kommunal regi och att man ska kräva kollektivavtal av företagen.
Den politiska majoriteten vill även underlätta för mindre företag att komma in på den kommunala marknaden. Därför ska anbudsgivarna i sina anbud även kunna välja att låta underentreprenörer utföra vissa typer av uppgifter. Något som Kommunal Södermalm är kritiskt till. Underentreprenörer saknar i många fall kollektivavtal. Det skapas en arbetsmarknad utan insyn och kontroll.
Varje stadsdelsnämnd i Stockholm gör en aktivitetsplan, enligt beslut som fattats i fullmäktige i Stockholm om upphandling och konkurrens. Alla upphandlingar kommer att skötas centralt.
– Margareta Björk, moderat ordförande i stadsdelsnämnden på Södermalm, säger att av 93 äldreboenden är 77 kommunala. Därför behövs mer mångfald.
Vart ska man då vända sig om man vill bo i ett kommunalt äldreboende?
– Det är inte realistiskt att man hinner upphandla alla boenden i de 14 aktivitetsplaner som lämnats in i Stockholm. Det kommer att finnas kommunala boenden kvar.
Hon säger att det var endast 848 personer som protesterade med namnunderskrifter och Södermalm har 114 000 invånare.
– Vår politik har varit känd under lång tid. Invånarna kommer att välja det boende som är bra – oavsett huvudman. Vi har haft egenregianbud ett par gånger och har dåliga erfarenheter.
Följande verksamheter ska upphandlas:
Omsorg om äldre
Två vård – och omsorgsboenden drivs redan av HSB Omsorg. Nu ska ytterligare 16 läggas ut på entreprenad (varav en del har dagverksamhet).Omsorg funktionshindrade
13 verksamheter läggs ut på entreprenadSocial Omsorg
Sex verksamheter, bland annat Södermalms beroendeteam, Högalids fritidsgård och Boendestöd.