Stark kritik mot upphandling
Upphandling är dyrt och komplicerat och det största hindret för personal att ta över en verksamhet. Regeringen talar sig varm för mångfald inom vård och omsorg, men i verkligheten är den bristfällig. Det visar ett betänkande från Delegationen för mångfald inom vård och omsorg.
Delegationens uppgift har varit att göra en kartläggning av bland annat villkor och hinder för små privata företag och kooperativ inom äldreomsorg och sjukvård.
Fortfarande dominerar de stora vård- och omsorgsjättarna när vård och omsorg läggs ut på entreprenad, inom äldreomsorgen drivs mer än hälften av fem stora vårdbolag.
Föreningar och små företag svarar för en mycket liten andel av vård och omsorg som betalas via skattemedel. Utredningen hänvisar bland annat till Hoting, där några kvinnor på orten startade ett äldrekooperativ. Det gick i graven, när Attendo Care, ägt av ett riskkapitalbolag, vann upphandlingen. (Se Kommunalarbetaren nr 2).
Inga andra länder har vårt system för upphandling av vård och omsorg. Det finns ingen EU-lag som kräver detta.
Ska små företag eller personal ha en chans måste de få verka långsiktigt, konstaterar utredningen. Personalen måste ges större trygghet när den tar över verksamheter. Att lägga ett anbud är kostsamt, det rör sig om en kostnad på 50 000 – 100 000 kronor.
Det komplicerade anbudsförfarandet utestänger de små företagen. En del lägger inte ens anbud för att de inte mäktar med det. Eller också vågar de inte för att de vet att de riskerar att bli utslagna. Dessutom krävs det tillgång till gott om kapital, till exempel för att i tid kunna betala lön till personalen, innan företaget fått ersättning från kommunen.
Vad kan man då ändra på? Några idéer är att införa vårdpeng, så att patienter/åldringar kan välja fritt.
Vidare att se över hur lagen om offentlig upphandling tillämpas och om det behövs förändringar av lagen. Betänkandet går inte på remiss eftersom Delegationen nu läggs ner av socialminister Göran Hägglund.
Delegationen för mångfald inom vård och omsorg tillsattes i april 2006 och skulle arbeta i två steg. Dels med en kartläggning till våren 2007. Dels med eventuella förslag i samband med ett slutbetänkande år 2008. Delegationen tillsattes av förre socialminister Ylva Johansson (s). Den läggs nu ner av socialminister Göran Hägglund.