Varför tvingas vi att ta raster?
Vart vänder man sig när sektionen inte vill hjälpa sina medlemmar? Vi har försökt, men utan resultat. Problemet gäller att vi inte vill ha raster utan fortsätta med våra måltidsuppehåll, vilket fungerat bra i 20 år. Rasterna splittrar upp vår arbetsdag och vi blir stressade. Att inte kunna göra ett bra arbete tar på krafterna och urholkar vår yrkesstolthet! Vår arbetsplats är liten och när någon hela tiden är på rast går det inte att få flyt och harmoni i jobbet.
Uppgiven personal
SVAR: Har ni pratat med en person på sektionen utan att få hjälp, ska ni ta kontakt med någon annan där till att börja med. Säger alla på sektionen samma sak ska de hjälpa er att få prata med en ombudsman på avdelningen. Det troliga är att sektionen gjort sin bedömning utifrån Kommunals rekommendation om hälsoaspekten: att det ska vara rast på de arbetsplatser där det är möjligt.
Måltidsuppehåll är ett undantag både i arbetstidslagen och i kollektivavtal. Men på natten brukar undantag göras eftersom bemanningen ofta är låg och det kan vara riskfyllt att lämna arbetsplatsen. Också för dagbarnvårdare brukar måltidsuppehåll tillämpas, eftersom det är svårt att organisera arbetet på annat sätt.