Varför kompenseras inte röda dagar?
Jag arbetar på oregelbundna tider inom äldreomsorgen och undrar varför vi inte kompenseras för jobb på röda dagar? Även om vi får extra OB- tillägg tycker jag att vi även borde få extra lediga dagar. Den som jobbar rak vecka får ju ledigt utan löne-
avdrag om helgdagar infaller på vardagar. Jag har hört att det handlar om i snitt 10 dagar per år? Jag förstår att arbete måste utföras under helgdagar, men varför får vi inte ledigt vid annat tillfälle för att kunna kompensera oss och familjerna?
Sylvia
SVAR: Eftersom jag inte vet var du arbetar vet jag heller inte vilket kollektivavtal du jobbar under. Därför kan du inte få ett exakt svar. Men enligt arbetstids-lagen ska den genomsnittliga arbetstiden för exempelvis arbete inom äldreomsorgen vara högst 40 timmar. Oftast har dock de som arbetar rak vecka en arbetstid om 40 timmar helgfri vecka, så avtalen innehåller alltså redan här en viss arbetstidsförkortning. De som har ett så kallat rullande schema med arbetstid också på röda dagar, jobbar mindre än 40 timmar. Om du har 38.25 timmar som heltidsmått motsvarar det i genomsnitt 40 timmar per helgfri vecka. Enligt flera av förbundets avtal för arbete i äldreomsorg är den genomsnittliga veckoarbetstiden inte 38,25 utan 37 timmar. Det innebär en ytterligare arbetstidsförkortning med 1,25 timmar. Kontakta gärna din sektion så kan de reda ut vad som gäller i ditt fall.