Om Jonas Milton får bestämma ska exempelvis en städare som arbetar hos privata städföretag få lön i förhållande till hur lönsamt företaget är. Och då tycker han att de avtal som nu håller på att träffas på arbetsmarknaden är för höga.

Jonas MiltonNär Svenskt Näringsliv satte stopp för avtalet mellan Handels och Svensk Handel var Jonas Milton med och beslutade om detta. Han sitter med i beredningsutskottet i Svenskt Näringsliv.
Men redan industrins avtal på 10,2 procent tyckte Jonas Milton var en katastrof. Ännu mindre är han beredd att acceptera Handelsavtalet på 12,6 procent.
Han hade inte haft problem om avtalet hade stannat inom Handels.
– Men vi vaktar på varandra, om en arbetsgivarorganisation släpper till lite mer till en facklig organisation ska nästa ha lite mer och nästa lite mer, vilket är ett bekymmer, säger han.

Lönen vill han sätta lokalt och anpassa den till företagets lönsamhet.
Han har två utgångspunkter: Företagets förutsättningar och den enskilde medarbetarens prestationer.
Lönekostnaden utgör 80 procent, till exempel inom städbranschen, som inte visar så stor lönsamhet. Då går det inte att ha så höga nivåer, som industrins och handelns avtal, anser han.
Kommunal har medlemmar som arbetar inom företag som är anknutna till Almega, exempelvis städare inom ISS och andra bolag. Hur ska de någonsin komma upp i högre lönenivåer?
– Jag ser inte människor som ett lealöst kollektiv. Ska en städerska få högre lön kan man inte bara se på henne som en figur med en städhink utan som en individ och vad hon presterar, säger han och lyfter fram den individuella lönesättningen på lokal nivå.
– Bra lönesamtal och mål för varje individ är jätteviktigt, säger han och tillägger:
– Jag erkänner att företagen inte har varit tillräckligt bra på det. Ibland är det bekvämare att få papper från Stockholm, som säger att nu ska ni höja lönerna lika mycket för alla.

Jonas Milton hyllar vårdförbundets sifferlösa avtal bland sjuksköterskorna.
– Det har verkligen höjt kvinnolönerna.
Kollektivavtalet tycker han ska vara som en tunn skiva schweizerost med många stora hål i. Den tunna skivan kan vara allmänna villkor, om till exempel anställningsformer, arbetstider och hur den lokala processen ska gå till. Där hålen finns kan de lokala parterna träffa överenskommelser.
LO:s avtalskrav tycker han är rena 80-talet. Han vill ha sänkta ingångslöner med motiveringen att folk som står utanför arbetsmarknaden ska få jobb.

Almega är tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation med cirka 8 600 medlemsföretag med sammanlagt 350 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom service- och tjänstenäringen, bland annat städbranschen och hemservice, vård och omsorg.  Områden som berör över 30 000 av Kommunals medlemmar.  Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv.