Måste jag godta sämre villkor?
Jobbar sen snart sju år tillbaka inom äldreomsorgen och började nyligen arbeta 50 procent efter mammaledighet och tjänstledighet. Men då hamnade jag på ett helt annat boende. När jag snart börjar jobba mina ordinarie 75 procent blir det 50 procent där jag är nu och resterande 25 procent i HELA kommunen. Tjänsten jag nu går på var på 75 procent, men personen som hade den har gått i pension och kommunen vill spara. Jag själv har inte valt detta. Har de rätt att ringa mig samma dag jag ska ut och säga att jag ska vara på ett annat ställe, som ligger flera mil bort? Jag har varken körkort eller bil och dessutom två små barn. Vad säger lagen om detta?
Undrande småbarnsmamma
SVAR: Det finns inga bestämmelser om arbetsskyldighet i lagen.
Av domar från Arbetsdomstolen framgår att arbetsskyldigheten
styrs av det enskilda anställningsavtalet och av kollektivavtal.
Detta gäller också den geografiska arbetsskyldigheten. Om inget annat uttryckligen sägs i ditt enskilda anställningsavtal eller i kollektivavtal, är min bedömning att du är arbetsskyldig på samtliga arbetsgivarens arbetsplatser inom äldreomsorgen, på normalt pendlingsavstånd.
Men när man tar ställning till vad som är normalt pendlingsavstånd måste man beakta att du saknar körkort och bil. Du måste ju ha möjlighet att ta dig till arbetsplatsen på rimlig tid! Enligt 5 § jämställdhetslagen är arbetsgivaren skyldig att underlätta för arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap. Jag föreslår att du tar kontakt med din lokala fackliga organisation. Genom förhandling med arbetsgivaren bör man kunna få till stånd en rimlig arbetssituation för dig.