Miljoner i vinst på Tallinnvatten
Vattenbolaget har sålts ut i Tallinn. Förra året delades 94 miljoner kronor ut till aktieägarna, medan vattnet blir allt dyrare för invånarna.
Tallinna Vesi, som sköter vatten och avlopp i Tallinn såldes år 2001. Staden äger idag endast 34 procent.
Vattenbolaget är numera börsnoterat, det brittiska United Utilities äger över 35 procent. Aktieägarna har årligen fått ut åtskilliga miljoner i vinst.
Trots vinsten har det varit magert med löneförhöjningar de anställda, ett skäl till att det numera fattas maskinister. De söker sig till arbeten, där de tjänar mer.
Rein Korsar, en av maskinisterna, tjänar 5 400 kronor. En skrattretande liten lön, säger han.
Han tycker att det är fel att en utländsk firma berikar sig på vatten och att det är fel att den facklige representanten är en av cheferna i bolaget.
– Det blir som under Sovjettiden, facket är på samma nivå som företagsledningen, anser han.
Aari Meriniit, fackets ordförande är chef för mätaravdelningen på huvudkontoret. Mätare har installerats i varenda lägenhet i Tallinn för att registrera vattenförbrukningen. Det finns pensionärer som sparar på vattenavgiften genom att tvätta sig i ett handfat med kallt vatten och sedan använda samma vatten för att spola toaletten, vilket inte är bra för avloppsrören. I avtalet med staden är inskrivet årliga prisökningar på cirka tio procent.
Förr fanns det 650 anställda, nu är det bara 350 och av dem är endast 60 med i facket.
Aaro Meriniit är besviken. Löneökningen blev förra året endast 500 kronor per anställd. Plus en resultatlön på 1/10 del av årslönen.
I Riga valde staden en annan modell. Staden behöll vattendriften i egen regi, men moderniserade hela anläggningen med hjälp av Stockholm Vatten.
Sådan verksamhet får inte Stockholm Vatten syssla med i framtiden, enligt den nya borgerliga majoriteten.