Kevin Thompson är facklig företrädare inom Kommunal. Klockan är nio och han är väg till de olika avdelningarna inför ett möte med arbetsplatsombuden.

S:t Görans sjukhus ägs av Capio som har sjukvård i åtta länder. Nu är Capio på väg att säljas till riskkapitalföretaget Opica. Kevins tänker mycket på detta och hur det ska bli.
När vi går i kulvertarna för att träffa städarna säger han att han i stort sett är nöjd med sin private arbetsgivare, Capio. Detta trots att han alltid tillhört vänsterpartiet, som inte är känt för att älska privata lösningar.

– En privat arbetsgivare är inte med automatik dålig. Folk söker sig hit, inte härifrån. Dessutom har vi lyckats behålla det avtal som man har för kommun — och landstingsanställda, säger han, men vidhåller att vården ska betalas via skattsedeln.

Att Capio säljs oroar däremot honom:

– Jag är rädd att en massa räknenissar kommer att ha orealistiska krav på sjukhusets vinstnivå.

Han bär en dokumentsportfölj under armen. I den finns almanacka och anteckningsblock. De behövs när han rör sig i olika miljöer, från styrelserummens slutna sammanträden till städarnas fikarum. Han har en ovanligt stor insyn i Capio, som Kommunals representant i koncernstyrelsen och sjukhusstyrelsen.

Nu är han framme i städarnas fikarum längst ner i sjukhuset.

– Att du kommer hit är bra, men du är här för sällan, säger Vasco Molina, när Kevin slår sig ner och dricker kaffe.

– Jag kan inte vara överallt samtidigt, svarar Kevin.

En kvinna vill att han ser till att det blir en kvinnlig städledare, hon skulle förstå hur kvinnor har det på ett annat sätt än en man.

Kevin i sin tur berättar att facket föreslagit en utbildning som ska ge städarna ett lokalt kompetenskort, bevis på deras yrkeskunskap.

Han stiger in i ljusblå hiss med luftballonger och den rasslar iväg upp i huset. Nästa anhalt är vårdavdelning 36 på våning sju. Här har det varit många överbeläggningar. Arbetsplatsombudet Emmeli Fröberg och han enas om att det måste finnas en vårdavdelning till. Det är rena geriatriken här.

– Det borde finnas mellanvårdsformer, patienterna kommer inte härifrån, säger Kevin innan han åker ner med hissen till avdelning 31 på plan fyra.

Undersköterskan Marie Sjöstrand och han är irriterade över att sjukhusledningen missat att förhandla om Dreamsteam, ett nytt matsystem installerat av det privata Medirest. Patienterna får välja mellan 23 rätter som värms i mikrovågsugn. Här infördes det utan att personalen fick veta något.

På eftermiddagen samlas arbetsplatsombuden i ett rum i närheten av matsalen. Kevin får äntligen chansen att redogöra för vad det kan innebära om Capio tas över av företaget Opica. Det har varit många extra styrelsemöten.

– Det är för tidigt att säga om Capio får vara kvar eller om det styckas upp. Facket har ett avtal med Capio där anställda ska bli informerade på Europanivå, ett så kallat företagsråd. Finns inte Capio kvar försvinner rådet också, säger han.

Snart diskuterar dock ombuden hellre om hur de nya reglerna i arbetstidslagen ska tillämpas, så att de får elva timmars dygnsvila. En del kanske kan börja klockan åtta eller sluta tidigare på kvällen, föreslår någon. Andra är övertygande om det inte blir populärt att ändra scheman.

Klockan är redan fyra när Kevin får tid att ta itu med budgeten för Kommunals sektion.

FAKTA

Namn: Kevin Thompson

Yrke: Undersköterska

Ålder:47 år

Bor: Bostadsrätt i Akalla

Familj: Fru, två egna barn och två bonusbarn

Grundlön: 23 000 kronor

Vägen hit: Uppvuxen i centrala London. Kärleken förde honom till Sverige

Bäst: Att kunna hjälpa Kommunals medlemmar

Sämst: Otacksamt ibland, när medlemmarna får en felaktig bild av vad jag uträttat fackligt.

Om facket: Om ett par år är sannolikt hälften av våra medlemmar inom landstingssektionerna i Stockholm privatanställda. Det är redan 30 procent. Det är oroväckande om de privata arbetsgivarna inte är beredda att bidra med facklig tid.

JOBBET

Medellön för undersköterska på S:t Görans sjukhus: 19 300 kronor

Medlemmar i Kommunal på sjukhuset: 350

Tidsaxel:

09.00: Fika med städarna på sjukhuset. En städare passar på att visa Kevin kort på sina barn.

09.30: Kevin blir stoppad. En thailändsk städerska förstår inte innehållet i ett brev från a-kassan.

09.50: Kevin har diskuterat överbeläggningarna på avdelning 36 med undersköterskan Emilie Fröberg.

10.30: Kevin och Marie Sjöstrand på avdelning 31 reder ut turerna kring det nya matsystemet Dreamsteam.

11.00: Kevin hinner med att besöka IVA innan lunchen.

Viktig fråga: Arbetstidslagen

14.00: Möte med arbetsplatsombuden. Kevin älskar att som en lärare, rita och förklara, på tavlan.

16.00: Dags för arbete med sektionens budget två timmar framöver på expeditionen i den gamla läkarvillan.

18.00: Kevin åker hem till familjen i Akalla.