Visst vill alliansen sänka din lön
Den borgerliga alliansen lockar med kommunalt vårdnadsbidrag och sänkt skatt. Med privatiseringar och elitskolor. Många kronor ska bort ur den gemensamma kakan. 38 miljarder enbart för deras jobbavdrag. Det är väldigt mycket skattepengar!
De försvagade statsfinanserna ska återställas genom att de sjuka och arbetslösa ska bli ”flitiga bävrar”, friskna till, spotta i nävarna, sänka lönen och ge sig ut på arbetsmarknaden i stället för att få bidrag.
Mot detta står socialdemokraternas löfte om 25 miljarder till reformer, såsom högre a-kassa, allmän förskola till treåringar, sänkt maxtaxa i förskolan, 3 000 fler fritidspedagoger, 100 000 äldrebostäder, och en tandvårdsreform, bland annat. Fortsatt valfrihet i föräldraförsäkringen och inga skattesänkningar, förutom fastighetsskatten. Dessutom, rätt till heltid — och därmed högre inkomst.
Vad gynnar kommunalarna mest?
Säkert finns ett och annat vettigt i de borgerligas manifest. Och vem kan invända mot talet om att bryta utanförskap, att alla ska bidra med arbete. Det är ett hedervärt mål, som arbetarrörelsen haft överst på sin agenda sedan 1900-talets början, även om det under krisåren varit svårt att nå.
Däremot är det konstigt med den borgerliga svartmålningen av den svenska arbetsmarknaden just nu, när det är guldläge. Tidningen Affärsvärlden (35/2006) konstaterar i sin analys att ”den svenska arbetsmarknaden är urstark. Alla siffror pekar uppåt och den regering som sitter efter valet får av allt att döma en drömstart”.
Vändningen är rejäl: 121 000 fler sysselsatta än i juli 2005, varav 40 procent är ungdomar mellan 16 och 24 år. Antalet nyanmälda platser låg i juli på den högsta nivån sedan 1980-talet. Antalet arbetade timmar har ökat med fem procent. ”En smått fantastisk siffra”, konstaterar tidningen och pratar om arbetskraftsbrist. Det rimmar ganska illa med alliansens tal om skyhög arbetslöshet.
Svensk ekonomi är i toppform. De offentliga finanserna tål en rad vallöften och då är välfärdsreformer bättre än ofärdsreformer.
Sverige fungerar bättre än de flesta länder i vår omvärld. Reallönerna ökar mycket starkt. På tio år har de för en arbetare ökat med omkring 5 500 kronor i månaden.
Är det någon som tror att lönerna skulle höjts mera om facket i Sverige haft en svagare ställning? Att alliansens förslag om sänkt a-kassa och dyrare medlemskap i fackföreningen gör dig starkare och tryggare på arbetsmarknaden? Med alliansens förslag kommer lägstalönerna att sänkas med flera tusen kronor, eftersom låg a-kassa sätter golv för lägstalön. Den flitiga bävern behöver jobba dubbla skift för att klara sig.
Om det här är viktigt för dig, blir det också lätt att välja på söndag.