Alliansen står bakom moderaternas förslag om att halvera arbetsgivareavgiften för ungdomar upp till 24 år.

I somras förklarade Alliansen att den enats om att avskaffa fastighetsskatten. I valmanifestet säger de borgerliga partierna att höjningen av fastighetsskatten för 2006 får stå kvar, sedan ska den frysas och på sikt avskaffas.

Fredrik Reinfeldt försvarar det faktum att villaägarna tjänar mer på socialdemokraternas förslag om fastighetsskatten nästa år med att Alliansen tar ekonomiskt ansvar och hellre vill använda resurserna till att satsa på jobben.

Av samma skäl säger Alliansen nej till socialdemokraternas förslag om avgiftsfri tandvård upp till 24 år. Alliansen föreslår dock en begränsad tandvårdsreform med högkostnadsskydd för alla. Detta skydd är dock inte lika högt som i socialdemokraternas förslag.

Alliansen avvisar också förslaget om mentorer inom hemtjänsten och fler resurspersoner i skolan och fritidsverksamheten.

Det viktigaste i valmanifestet är satsningen på jobben. Arbetsgivare ska stimuleras att anställa genom sänkta skatter och avgifter. Det ska bli enklare att anställa tillfälligt och på deltid.

Arbetslösa ska få piskan att skaffa jobb genom att a-kasseersättningen sänks. Samtidigt sänks skatten för dem som arbetar.